Home Društvo SIPA uhitila četiri osobe zbog ratnog zločina u Donjem Vakufu

SIPA uhitila četiri osobe zbog ratnog zločina u Donjem Vakufu

SHARE
Razlog uhićenja je postojanje osnova sumnje da su počinile kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općine Donji Vakuf tijekom 1995. godine.Uhićeni su:

– Čigoja Branko, rođen 07.05.1973. godine u Mrkonjić Gradu,
– Todić Željko, rođen 28.05.1963. godine u Mrkonjić Gradu,
– Boškić Saša, rođen 06.04.1972. godine u Mrkonjić Gradu,
– Glamočak Milorad, rođen 12.04.1964. godine u Mrkonjić Gradu.

Po naredbama Suda BiH policijski službenici SIPA-e pretresaju objekte na pet lokacija na području Mrkonjić Grada, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, priopćeno je iz SIPA-e.

Osumnjičeni su pod istragom tužiteljstva i osumnjičeni su da su kao nekadašnji pripadnici Izviđačkog voda VRS iz Mrkonjić Grada, a osumnjičeni Glamočak kao zapovjednik Izviđačkog voda pri 11 lpbr-Mrkonjičkoj brigadi, postupali protivno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Oni su osumnjičeni da su 15. rujna 1995. godine, zajedno sa drugim pripadnicima Izviđačkog voda, došli do objekta u mjestu Oborci kod Donjeg Vakufa, gdje su se nalazili zatočeni civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Mrkonjić Grada, koji su odvođeni na prinudne radove na prve crte bojišnice, te u skupinama izvodili zatočenike iz zgrade, nakon čega su osobno i izravno, pucanjem iz vatrenog oružja, ubili 28 osoba bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Osumnjičeni Glamočak Milorad pod istragom je po zapovjednoj odgovornosti, kao zapovjednik voda, jer nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi izvršenje zapovjedi za likvidaciju zatočenika iz radnog voda, već se suglasio, a nakon izvršene egzekucije nije kaznio počinitelje.

Nakon lišenja slobode, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju koji će ispitati osumnjičene te donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.

Osumnjičeni se terete za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog pučanstva iz članka 173. KZ BiH.