Home Kultura Grude i Ljubuški proslavili blagdan sv. Kate

Grude i Ljubuški proslavili blagdan sv. Kate

SHARE

Ljubuški u subotu slavi blagdan svete Kate – svoje nebeske zaštitnice.

Slavlje je počelo misom u 9.00 sati, a nastavljeno je u 11.00 sati procesijom s kipom sv. Kate koja je krenula iz njezine crkve, prošla ulicama Ljubuškog i vratila se u crkvu, gdje je održana svečana misa.

Kip su nosili humački framaši, a u koloni je bilo dosta vjernika, tako da je crkva bila puna. Nakon procesije slavljena je Sveta misa koju je predvodio fra Dane Karačić iz Širokog Brijega, u zajedništvu s humačkim gvardijanom fra Darijem Dodigom i humačkim župnikom fra Ljubom Kurtovićem.

Fra Dane Karačić osvrnuo se u propovijedi na izazove koji prijete katolicima u modernom društvu, istaknuvši kako često biramo lakši, ali ne i pravi put u životu. Kao primjer koji treba slijediti istaknuo je ranokršćanske mučenike, u koje se ubraja i sveta Katarina Aleksandrijska, koju slavimo svake godine 25. studenog, javlja Radio Ljubuški.

Sv. Kata, zaštitnica župe Grude, danas je proslavljena na lijep i svečan način. Svetkovina je počela procesijom s kipom sv. Kate kroz središte Gruda, a nakon toga, u crkvi je nastavljeno misno slavlje koje je predvodio fra Luka Marić uz koncelebraciju nekoliko svećenika. Pjesme župnog zbora dodatno su uveličale ovu svetkovinu.

Kao i svake godine, crkva je bila prepuna, a velik broj vjernika prisustvovao je misnom slavlju ispred crkve. Nakon sv. mise uslijedilo je pučko narodno veselje, uz pjesmu, ples i domjenak.

Grudski župnik fra Stanko Pavlović izrazio je zadovoljstvo velikim brojem vjernika i zahvalio se svojim mnogobrojnim župljanima koji su pomogli u pripreme jedne od najvećih svetkovina u općini Grude.

U Grudama se sv. Kata slavi od 1895. godine, kada je utemeljena ova župa. Crkva datira iz 30-ih godina prošlog stoljeća, kada fra Gabro Grubišić započinje gradnju ovog velebnog zdanja, koje danas mnogi s pravom nazivaju „Grudska ljepotica“.

VIŠE FOTOGRAFIJA NA: Grude-online.info