Home Politika Izvor blizak Plenkoviću otkriva: HDZ je protiv Davora Šukera

Izvor blizak Plenkoviću otkriva: HDZ je protiv Davora Šukera

SHARE

Vrh HDZ-a (još) nije dao konkretan signal za koga bi HDZ-ovci trebali ‘odigrati’ u skorašnjem izboru novog šefa Hrvatskog nogometnog saveza.

Svjetska nogometna organizacija Fifa poslala je prije dva dana jasnu poruku nogometnom savezu Perua da bi mu mogao uskratiti plasman na SP ako se vlast bude miješala u nogomet. Poruka je kristalno jasna. Naime, Fifa izričito priječi miješanje politike u sport. I kada god dođe do neke frke u nogometnom savezu, naši čelnici upravo izvlače taj detalj kao svoj adut.

Šimiću nema pomoći

Vrh HDZ-a (još) nije dao konkretan signal za koga bi HDZ-ovci trebali ‘odigrati’ u skorašnjem izboru novog šefa Hrvatskog nogometnog saveza. Ali iskristaliziralo se, prenosi naš izvor iz HDZ-a, da je HDZ protiv izbora Davora Šukera, sadašnjeg predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza. Međutim, taj isti izvor uvjeren je da će u srazu Davor Šuker – Dario Šimić opet pobijediti Šuker. Čak i ako Andrej Plenković, premijer i šef HDZ-a, da mig da bi novi “kapo” HNS-a trebao biti Šimić.

– Uvjeren sam da Šimić ne može pobijediti, čak ni skupiti devet potrebnih potpisa županijskih saveza za kandidaturu. Ako se HDZ ne uključi u izbore u HNS-u, Šuker će ostati predsjednik HNS-a. Ako se HDZ i uključi, opet će pobijediti Šuker. Jedini način da Šuker ne bude opet šef HNS-a jest taj da u tu utrku uđe netko treći – smatra naš izvor iz Predsjedništva HDZ-a. On nastavlja da bi se sa Šukerom trebao postići džentlmenski dogovor da se on povuče, a da u zamjenu dobije neku drugu poziciju te da se “izmisli” novog, dakle trećeg kandidata koji bi preuzeo Hrvatski nogometni savez. Zašto je naš izvor uvjeren da ni Plenkovićeva intervencija ne može pomoći Šimiću?

Zato što bez obzira na delegate koje bi iskadrovirale HDZ-ove županijske Skupštine, a koji potom biraju novog vođu HNS-a, nogometni savez ispremreženi su raznim interesima i nema jamstva u izboru novog lidera. Naš izvor podsjeća da je u vrijeme kada je bivši premijer i šef HDZ-a Ivo Sanader bio najjači, kada je bio “Bog i batina”, njegov favorit nije pobijedio u utrci za šefa HNS-a.

– Tada su se natjecali pokojni Vlatko Marković i Igor Štimac i, iako je Sanader doslovno dao naredbu da se glasa za Štimca, on je izgubio za jedan glas. Kada Sanaderu to nije uspjelo, ne vjerujem da bi uspjelo ni Plenkoviću – prisjetio se naš sugovornik.

Šuker već bio prekrižen

Davor Šuker, nastavio je naš izvor, i u HNS-u je već bio prekrižen, ali najavom kandidature Darija Šimića i Šuker se rehabilitirao. U kontekstu “močvare” koja vlada u hrvatskom nogometu, Plenković sigurno ima želju makar “uljuditi” nogometni savez. Hoće li se i operativno upustiti u kreiranje novog vodstva, sasvim je drugo pitanje…

Izvor iz kruga premijera Plenkovića tvrdi da se vrh HDZ-a ni na koji način neće miješati u izbore u Hrvatskom nogometnom savezu, ali da prate što se zbiva.

– Mi smo ekipa koja nije povezana sa strukturama koje vladaju HNS-om, dužnosnici su izašli iz struktura saveza. Jedino što bismo mi mogli napraviti su neformalne konzultacije, ali pitanje je tko bi zaista poslušao te preporuke. Voljeli bismo da izbori u HNS-u prođu u demokratskom ozračju, ali nikakve preporuke za koga bi se trebalo glasati nećemo davati. Jednostavno, neće nas biti u toj priči – rekao nam je izvor blizak šefu HDZ-a. Napomenuo je kako oporba već pokušava odgovornost svaliti na HDZ pa je uvjeren da će se i izbor novog šefa HNS-a svejedno pripisati HDZ-u, cijeli originalni tekst možete pročitati u Večernjaku.

Dnevnik.ba