Home Crna kronika Tajkun iz Ljubuškog, Severinin bivši ljubavnik, u raljama institucija: istražuju ga čak...

Tajkun iz Ljubuškog, Severinin bivši ljubavnik, u raljama institucija: istražuju ga čak i Austrijanci

SHARE

Lučić je bio jedan od najimućnijih Hercegovaca, a vrijednost njegove imovine procjenjivala se na više od 600 milijuna kuna.

Svakojakih čuda nagledao se hrvatski narod posljednjih godina od strane svojih društvetno političkih aktera. Afere se gomilaju jedna za drugom, a ona posljednja koja je nakratko uzdrmala medijski prostor jest ona o navodnim pogodovanjima u stečajnim postupcima.
Popadaše u toj priči brojni uglednici i imena koja bi se trebala vezati uz pravdu i pravičnost.

U akciji Uskoka uhićena je tako sutkinja Trgovačkog suda Vesna Malenica, ali i stečajni upravitelj Pero Hrkač. Uz njih, uhićeni su i Miroslav Mitak i Josip Debić, dok se osumnjičenog Milana Lučića tereti za pomaganje u zlouporabama.

Prema medijskim napisima, Malenica i Hrkač zlorabili su funkcije, kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima, a pojedini mediji pišu o tome kako se ime sutkinje Malenice više od jednog desetljeća vežu uz sumnje zbog malverzacija, i pogodovanja strankama u procesu te su protiv nje mahom predstavnici dužnika podnosili kaznene prijave.

Jutarnji je pak pisao o tome da se u slučaju spominje i stečaj famozne Glumine banke te da se jedna od inkriminacija odnosi i na Lučića, koji je preko druge tvrtke navodno došao do vrijedne nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase. U svakom slučaju, uz spornu sutkinju najzanimljivije i javnosti najpoznatije ime ono je Milana Lučića, kojega će se mnogi sjetiti kao Severininog ljubavnika u filmu koji je prije desetak godina kružio internet prostranstvom, a na kojega riječi ne treba trošiti, budući su vrlo vjerojatno ionako svi sve vidjeli.

Inače, sredinom dvijetisućitih Lučić je bio jedan od najimućnijih Hercegovaca, a vrijednost njegove imovine procjenjivala se na više od 600 milijuna kuna, piše dnevno.hr. Gotovo da nije bilo biznisa, u kojem se nije spominjalo njegovo ime. Nafta, osiguranja, maloprodaja, bankarstvo i mnogo drugih djelatnosti nosio je na svojim plećima, a danas pak posve druga priča. Bogato carstvo svelo se na ostatke po kojem kopaju ne samo vjerovnici, već i austrijski istražitelji. Naime, Lučića je u njegovom poslovnom uzletu pratio austrijski Hypo Bank, zbog čega bi uskoro trebao sjesti na optuženičku klupu baš u toj državi. Austrijsko tužiteljstvo nedavno je protiv njega, Ivića Pašalića, Igora Mlinara i bivših šefova Hypo banke Wolfganga Kulterera i Guntera Striedingera podiglo optužnice u slučaju Hilltop. Prema optužnici, bivši direktori banke pomogli su tadašnjim klijentima Pašaliću, Lučiću i Mlinaru u preprodaji zemljišta na Pagu po prenapuhanoj cijeni- preko tvrtke Hillto kupljeno je 4,5 milijuna eura kreditom Hypo banke 143 hektara zemljišta u Šimunima, a isto zemljište potom kupuje tvrtka-kćer Hypoa po cijeni od 37,2 milijuna kuna. Tvrdi se od strane istražitelja da je razliku od 33 milijuna eura među sobom podijelila spomenuta hrvatska trojka.

U poduzetničkim vodama Lučić se našao sredinom osamdesetih u rodnom Ljubuškom, a sa samo 24 godine preuzima rukovođenje tvrtkom Hermes, gdje ostaje do danas, a preko koje je kapital investirao u razne djelatnosti.
Tijekom rata u BIH, Lučićeva firma bila je jedan od opskrbljivača Hrvatskog vijeća obrane. Novac od tog posla investira u naftni biznis, bankarstvo i osiguranje te postaje vlasnik ljubuškog Petrola, ujedno jedan je od osnivača Euroherca i Dubrovačke banke Mostar koja kasnije postaje Auto banka, a koju, kakve li koincidencije 2001.godine, zbog financijskih poteškoća kupuje Hypo. Slučajno ili ne, Lučić je prijatelj s Petrom Jurčićem, direktorom Hypo Banke Mostar. U prosincu iste godine osniva trgovačko poduzeće Auro, kojim objedinjuje poslove niza svojih kompanija, a grupacija se bavila trgovinom nafte, ali i veleprodajom i maloprodajom robe široke potrošnje. Taj lanac kupuje Todorićev Konzum 2007.godine.

7dnevno