Home Nekategorizirano Mostar: Upaljene svijeće i izrečene brojne molitve za “Hašku šestorku”

Mostar: Upaljene svijeće i izrečene brojne molitve za “Hašku šestorku”

SHARE

Molitveni skup uoči drugostupanjske presude hrvatskim uznicima u Haagu održan je večeras u Mostaru,  gdje su upaljene svijeće i izrečene brojne molitve za pravednu presudu “Haškoj šestorci”, a kako su okupljeni ispred mostarske katedrale  poručili –  pravedna je oslobađajuća presuda.

S vjerom u oslobađajuću presudu na molitveni skup došli su brojni vjernici svih generacija, upalili svijeće i izrekli molitve svete Krunice  na Trg Blažene Djevice Marije, te sudjelovali na Sv. Misa u katedrali Marije Majke Crkve u Mostaru, piše Pogled.ba.

“Očekujemo oslobađajuću presudu za naše uznike u Haagu”, kazali su sedamdesetogodišnji supružnici Andrija i Iva Rozić
Najboljem se nada i  Jago Mikulić koji je zapalio svijeću i kazao kako se nada da će presuda sutra u Haagu biti pravedna i oslobađajuća.

“Očekujem pravednu presuda, a zna se koja je pravedna, potpuno oslobađajuća. Ovdje sam da se molim dragom Bogu da im bude u pomoć i da im da snage da izdrže do kraja”, kazala je Vera Bilopavlović.

Bosiljko Božić ističe kako je najgore što će ako ne bude presuda oslobađajuća, drugi likovati. Volio bi kako kaže da je stanje u BiH drugačije i da se prestanu konačno dizati tenzije.

Želju da odluka ma kakva bila sutra nema nikakve reperkusije na političku situaciju u BiH  izrazio je i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović koji je večeras također sudjelovao na molitvenom skupu za ‘Hašku šestorku’ s vjerom da će  drugostupanjska presuda sutra u Haagu biti apsolutno drugačija od prvostupanjske.

“Što se tiče Haške šestorke i hrvatskih predstavnika koji su u Haagu vjerujemo da će biti oslobođeni i  da će se sura ili prekosutra vratiti u Bosnu i Hercegovinu.Također vjerujem kakva god presuda bila da neće imati reperkusije na političke događaje u BiH i pozivam sve sudionike političkog procesa da smirimo strasti, izmirimo i pomolimo  odnose u ovoj državi i da joj damo priliku da se razvija, jer 20 i nešto godina nakon rata kada prestaje rad Haškog tribunala bez obzira na presudu moramo se okrenuti ka budućnosti!, poručio je Cvitanović iz Mostara”, kazao je Cvitanović.

Haški sud sutra, 29. studenog donijet će drugostupanjsku presudu u predmetu protiv bivšeg premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića i još petorice nekadašnjih dužnosnika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO). Prvostupanjska presuda u ovom predmetu donesena je 29. svibnja 2013. godine, nakon čega su sve strane uložile žalbu. Prvostupanjskom presudom Haški sud osudio je šestoricu dužnosnika Herceg-Bosne na ukupno 111 godina zatvora za ratne zločine.

Jadranko Prlić tada je osuđen na 25 godina zatvora, a bivši ministar obrane Bruno Stojić na 20 godina. Zapovjednici Glavnog stožera HVO generali Slobodan Praljak i Milivoj Petković osuđeni su na po 20 godina zatvora, zapovjednik vojne policije HVO-a Valentin Ćorić na 16 godina, dok je načelnik ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić osuđen na 10 godina.

Poziv na večerašnji molitveni skup u Mostaru uputila je Udruga ”Hrvatsko srce nade”, ”Odjel za branitelje HVO-a Domovinskog rata HNS-a” i ”Zaklada za pružanje pravne pomoći HVO-a”.