Home Društvo Dragan Čović pozvao na dostojanstvo i smirenost i naglasio presuda šestorci neprihvatljiva,...

Dragan Čović pozvao na dostojanstvo i smirenost i naglasio presuda šestorci neprihvatljiva, to je zločin prema hrvatskom narodu

SHARE

HNS BiH stoji potpuno jedinstveno oko samog čina presude koja je za nas neprihvatljiva i pravno neutemeljena. Do kraja je neprincipijelna, a rekao bih i da je zločinačka prema svakom časnom predstavniku HVO-a i hrvatskog naroda. Ona svakako na ovakav način ne doprinosi pomirenju unutar BiH, što nam je danas najpotrebnije te je pokušaj derogiranja povijesti BiH. Dajemo apsolutnu podršku svim uznicima u Haagu i njihovim obiteljima da znaju da nisu sami u iskušenjima kroz koja prolaze, rekao je Čović.

Osuđujuća presuda hercegbosanskoj šestorki je zločinačka prema cijelom hrvatskom narodu i svakom časnom pripadniku HVO-a, rekao je danas u Mostaru predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović.

Ova izjava je došla nakon što je Slobodan Praljak preminuo je u bolnici u Den Haagu nakon što je popio otrov tijekom izricanja drugostupanjske presude u predmetu “Prlić i ostali”, potvrdio je to danas Haaški tribunal. Podsjetimo, Slobodan Praljak nekadašnji je načelnik glavnog stožera HVO-a koji je drugostupanjskom presudom osuđen na 20 godina zatvorske kazne kao sudionik udruženog zločinačkog pothvata.  Praljak je, tijekom današnjeg čitanja pravomoćne presude pred Sudskim vijećem, rekao kako nije zločinac i da s prijezirom odbacuje njihove tvrdnje, a nakon toga je popio otrov. Hitna služba pred Haaški tribunal došla je nakon 40 minuta. Čitanje pravomoćne presude hercegbosanskoj šestorci prvobitno je prekinuto, a poslije nastavljeno.

Haaški tribunal presudio je udruženi zločinački poduhvat čelnika HVO-a i Herceg-Bosne protiv bosanskih Muslimana s ciljem stvaranja etnički čistoj teritorija i njegovog pripajanja Republici Hrvatskoj, koja se  smatra sudionicom međunarodnog oružanog sukoba, a prema granicama Banovine iz 1939. godine. Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora kao premijer Herceg-Bosne, Milivoj Petković, kao jedan od generala HVO-a na 20 godina, Slobodan Praljak kao načelnik Glavnog stožera HVO-a na 20 godina, Valentin Ćorić na 16 kao zapovjednik Vojne policije HVO-a i Berislav Pušić na 16 godina, kao predsjednik Komisije za razmjene i zatočeničke centre.

Svim osuđenima u predmetu “Prlić i ostali” u dosuđene zatvorske kazne pravomoćnom presudom uračunat će se i vrijeme do sada provedeno u haaškim ćelijama.

„HNS BiH stoji potpuno jedinstveno oko samog čina presude koja je za nas neprihvatljiva i pravno neutemeljena. Do kraja je neprincipijelna, a rekao bih i da je zločinačka prema svakom časnom predstavniku HVO-a i hrvatskog naroda. Ona svakako na ovakav način ne doprinosi pomirenju unutar BiH, što nam je danas najpotrebnije te je pokušaj derogiranja povijesti BiH. Dajemo apsolutnu podršku svim uznicima u Haagu i njihovim obiteljima da znaju da nisu sami u iskušenjima kroz koja prolaze“, rekao je Čović.

Čin generala Praljka Čović je okarakterizirao kao „najčasniji mogući“.

„On je sud nazivao ‘časni sude’ i nakon što mu je izrečena onakva presuda i dao je konačnu žrtvu za ono što je hrvatski narod proživio u godinama rata u BiH“.

Hrvatskom narodu Čović je poručio kako je jedinstvo Hrvatskog narodnog sabora i hrvatskog naroda prioritet svih prioriteta. To mora obilježiti naše daljnje političko djelovanje kako bismo do kraja osigurali potpunu jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH.

„Očekujem od predstavnika hrvatskoga naroda je da sada ostanemo do kraja smireni i dostojanstveni. Nema razloga za paniku i ne smijemo nasjedati na provokacije kojih će sigurno biti. Provokatori žele ohrabriti naše daljnje iseljavanje iz BiH. Moramo biti do kraja smireni. Ne smijemo se ni bojati, moramo ostati dostojanstveni, osobito na područjima na kojima je bilo sukoba hrvatskog i bošnjačkog naroda. Danas nam više nego ikad treba opredijeljenost dvaju naroda da grade suživot, iako je ova presuda bila dolijevanje ulja na vatru. Održivost BiH primarno ovisi o statusu Hrvata kao najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda“, rekao je Čović.

Istaknuo je i kako će Hrvati snažnije nego ikad do sada graditi europsku BiH, kako god to teško zvučalo u ovom trenutku, u kojoj ćemo osigurati potpunu ustavnu jednakopravnost hrvatskoga, bošnjačkoga i srpskog naroda.

„Moramo izbjeći bilo kakav oblik nestabilnosti u BiH“, izjavio je.

Naglasio je, pak, kako je hrvatska politika u BiH svakako mogla učini više za šestorku i to na način da pomaže onima koji su dospjeli u Haag prije 13 godina i sedam mjeseci.

„U kojoj smo mjeri svi skupa im pomagali, to je druga stvar. Iz samog sustava funkcioniranja Haaga, jasno je koliko daleko mi iz BiH možemo ‘dobaciti’. Ako u presudi čujete da je Stari most bio legalan vojni cilj, a onda čujete druge stvari koje je normalnom čovjeku teško razumjeti, onda teško da je netko od nas nešto više mogao uraditi. Toliko je tu krivotvorina bilo da je to teško shvatiti“, rekao je Čović.

Apsolutni je apsurd, dodao je, i nama neprihvatljiva kvalifikacija postojanja UZP-a.

„To nas boli. Svjesni smo da ovo nije sud pravde, nego da je ovo politički sud koji ima neke svoje zadatke. Neprihvatljivo je da je i jedna od šest osoba bilo što osobno učinila. UZP nam je potpuno neprihvatljiv i ovo je zločin prema hrvatskom narodu u BiH“, smatra Čović.

Mišljenja je i kako će, unatoč svemu, odnosi BiH i Hrvatske i dalje samo jačati.

„Hrvatska je uveliko nama pomagala da se osamostalimo, postanemo država, pomažu nam na europskom putu a pomagali su i u samom ratu. Uvjeren sam da Hrvatska neće imati u ovom odgovornosti, ali ćemo morati pojačati komunikaciju sa Zagrebom. BiH je suživot tri naroda u svakom smislu. U svaki stav BiH ugrađuje se i stav hrvatskoga naroda“, izjavio je Čović.

Naposljetku se još jednom osvrnuo na čin generala Praljka kazavši kako je on na ovaj način pokazao koliku je žrtvu spreman podnijeti kako bi rekao da nije ratni zločinac.

„Mislim da Haag nije mogao dobiti težu poruku. Ovo je poruka i svakom od sudaca koji su samo marionete u rukama onih koji su ih tamo poslali. To više ne treba skrivati. Gora poruka za njih od ovoga se nije mogla poslati. To je poniženje jednoj takvoj instituciji“, rekao je Čović.

J. Gudelj / Dnevnik.ba