Home Društvo U ćeliji pronađeno Praljkovo posljednje pismo: Što se krije u koverti na...

U ćeliji pronađeno Praljkovo posljednje pismo: Što se krije u koverti na kojoj je pisalo ‘Nika’?

SHARE

Pokojni general Slobodan Praljak ostavio je, uz pismo obitelji, i pismo svojoj odvjetnici Niki Pinter. Kako nam je otkrila Nika Pinter, dan nakon samoubojstva nazvala ju je nizozemska istražna sutkinja koja provodi istragu o samoubojstvu Slobodana Praljka i rekla odvjetnici da je pri pregledu Praljkove ćelije nađeno i pismo za odvjetnicu.

– U njegovoj smo sobi, među ostalim stvarima, našli i kuvertu na kojoj piše – Nika. To je pismo za vas – ispričala nam je tijek razgovora Nika Pinter, odvjetnica Slobodana Praljka pred Haaškim sudom, piše Jutarnji list.

Praljak je odlazeći na izricanje presude nakon koje se nije vratio, u ćeliji među brojnim spisima ostavio i kuvertu na kojoj je napisao samo ime svoje odvjetnice.

Prijatelji

Nika Pinter zastupala je Praljka od trenutka njegove predaje Haaškom sudu i kroz cijeli taj niz godina klasičan se odnos odvjetnik – klijent izgubio, postali su kućni prijatelji. Zbog toga je na kuverti samo ime. Stoga je vjerojatno Praljak u utorak njoj i rekao poruku koja je dobila potpuni smisao tek nakon što je u sudnici popio otrov.

– Budi i dalje čvrsta i govori kako i govoriš. Uputi ih na Arhimedov zakon – rekao je Praljak prije početka posljednjeg ročišta u sudskom predmetu, neposredno prije nego će biti proglašen krivim za ratne zločine u Bosni i Hercegovini što ga je nagnalo da ostvari posljednju odluku. To “govori kako govoriš” vjerojatno se odnosi na argumente kojima se Praljak branio pred optužnicom.

Osporavao je da je bio pripadnik udruženog zločinačkog pothvata i da bi zbog toga mogao biti proglašen krivim kao ratni zločinac, ali i mogućnost da bi, čak i da nije proglašen pripadnikom udruženog zločinačkog poduhvata, njegovo ponašanje u ratu moglo biti temelj da ga se proglasi ratnim zločincem.

Sadržaj pisma koji je ostavio još ni njegovoj odvjetnici nije poznat, riječ je o dokumentu koji je trenutno predmet istrage o samoubojstvu, ali će ga Nika Pinter dobiti po završetku istrage. Očito nije htio otići bez pozdrava.Njegova odvjetnica kaže kako je bio čovjek koji ne ostavlja stvari nedovršene pa je očito sve pomno isplanirao i o svom samoubojstvu.

– Pismo o svom ispraćaju, posljednju želju, Praljak je napisao nakon prvostupanjske presude – kaže Nika Pinter o pismu u kojem Praljak izražava želju za ispraćajem u krugu obitelji i navodi da želi da mu pepeo bude prosut na Mirogoju. “Stari smo, godine idu. Stvari trebaju sjesti na svoje mjesto,” rekao je Praljak komentirajući odvjetnici svoju posljednju želju napisanu prije nekoliko godina. Pinter kaže da su za to pismo znali mnogi jer nije tajio da ga je napisao i da je tražio da se ono otvori nakon njegove smrti.

– Praljak nije htio pompu, nije htio da njegov sprovod bude povod nekih velikih okupljanja – govori Pinter iako se u vrijeme kada je napisao svoju želju o ispraćaju nije ni moglo naslutiti da će posegnuti za bočicom otrova.

Sprovod

– Moguće je da je htio izbjeći i da Hrvatska bude prozivana radi njegova ispraćaja, a to svakako nije htio – razmišlja Pinter, dodajući da je Praljak uvijek pokazivao domoljublje, ali nije bio nacionalist, piše Jutarnji list.

– Nije volio podjele, govorio je kako Hrvata ionako ima premalo da bi se dijelili – sjeća se Pinter, ističući kako su ga uvijek nervirale isprazne podjele na “ustaše” i “partizane”.  – To mu je bila najgora podjela, to ga je teško uznemiravalo, razočaravalo – govori Nika Pinter.