Home Crna kronika Brojne ekipe od Sarajeva do Visokog tragaju za dvojicom mladića koji su...

Brojne ekipe od Sarajeva do Visokog tragaju za dvojicom mladića koji su nestali u Miljacki

SHARE

U Sarajevu je u toku akcija spašavanja dvije osobe koje su rano jutros upale u rijeku Miljacku.

U veliku akciju “češljanja” cijelog riječnog korita uključene su brojne policijske, vatrogasne i ekipe Civilne zaštite.

U MUP-u KS nam je rečeno da je jedan muškarac jutros oko 2.30 sati upao u nabujalu Miljacku, nakon čega je drugi skočio za njim da ga spasi. Potom im se obojici gubi svaki trag.

U sarajevskom naselju Dolac-Malta, kao što možete i vidjeti sa fotografija koje je snimio naš reporter, nalaze se vozila Vatrogasne službe i policija.

Kako nezvanično saznajemo, u Miljacku su upali vlasnik i konobar kafića “Argelini” koji se nalazi na Dolac-Malti.

U akciju spašavanja uključene su i dvije ekipe Gorske službe spašavanja – stanica Sarajevo, kao i pripadnici Federalne uprave Civilne zaštite.

Kontaktirali smo i direktora Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudina Solaka, koji nam je kazao da je na teren poslata ekipa od 30-ak ljudi, među kojima su ronioci, timovi za potragu na vodi, dva tima sa psima tragačima i dvije posade sa dronovima.

– Fokusirat ćemo se na slapove Miljacke, tzv. rolne gdje bi se tijela mogla zaustaviti, jer od Dolac-Malte pa do Halilovića ima 15-ak takvih rolni. U tome nam znatno mogu pomoći dronovi, ali njihovu upotrebu u ovim trenucima onemogućavaju kiša i vjetar – rekao nam je Solak.

Novinarka portala Avaz.ba na licu mjesta saznaje od šokiranih prijatelja nestalih mladića da je jedan od njih nosio šarenu košulju, a druge nikakve informacije nisu željeli davati.

Prema našim informacijama, nabujala Miljacka odnijela je mladiće: 24-godišnjeg I.F. i 28-godišnjeg M.A.

Informacije s terena govore kako je tijela dvojice mladića, od kojih je jedan bio bez gornjeg dijela odjeće, voda do sada mogla odnijeti 20-ak kilometara od mjesta gdje su upali.

Iz GSS stanice Sarajevo obavijestili su svoje kolege u Visokom da pregrade rijeku jer postoji mogućnost da tijela unesrećenih doplutaju Bosnom.

U potragu su uključeni i čamci Rafting kluba “Tudup” iz Konjica, koji su znatno prilagođeniji brzoj vodi. Ovu informaciju potvrdila nam je portparolka FUCZ Majda Kovač.

– Jedan od čamaca spušten je u Miljacku kod RTV doma. U cijelu akciju uključile su se i ekipe Crvenog križa KS i CK FBiH, koji svim spasiocima dijele sendviče i napitke – kazala nam je Kovač.