Home Društvo Europski parlament odbio zabraniti kebab, presudila su tri glasa

Europski parlament odbio zabraniti kebab, presudila su tri glasa

SHARE

DANAS je u Europskom parlamentu održano glasanje o fosfatima u kebabu.

Naime, u Europskom parlamentu je podnesen prijedlog o zabrani dodavanja fosfata u zamrznuto meso kebaba.

Fosfat se koristi u duboko zamrznutim ražnjevima doner kebaba jer osigurava bolju koheziju različitih komponenti mesa na ražnju i jer bi se bez fosfata meso isušilo.

Zabrana fosfata dovela bi u opasnost industriju kebaba u Europi koja zapošljava oko 200.000 radnika.

Nedostajala 3 glasa za zabranu fosfata u kebabu

Glasanje je održano danas, a prigovor na korištenje fosfata u kebabu nije skupio potrebnu većinu, što znači da će se u Europskoj uniji i dalje prodavati kebab kakav se prodavao do sad.

Ipak, važno je naglasiti i da su prijedlogu nedostajala samo tri glasa, kako je objavljeno na službenom Twitter profilu Odbora Europskog parlamenta za okoliš, javno zdravlje, hranu i sigurnost.

Da bi se prijedlog o zabrani korištenja fosfata u mesu kebaba prihvatio bilo je potrebno 376 glasova.

Za prijedlog su glasala 373 zastupnika parlamenta, njih 272 glasala su protiv dok je 30 bilo suzdržano.

Hrvatski zastupnici smatraju kako to pitanje treba bolje istražiti

Europski zastupnici ističu da je izvješće Komisije iz 2017. godine pokazalo da se u nekim državama članicama pogrešno interpretirao zakon Europske unije koji se odnosi na proizvode od mesa i njihovu pripremu, što je rezultiralo nedostatkom ujednačene primjene zakona.

Dubravka Šuica tako je izjavila kako smatra da inicijativa za zabranom nije bila opravdana.

“Fosfati se u mesnim ražnjićima koriste već desetljećima, ne postoje neupitni dokazi da su oni štetni za zdravlje čovjeka, a i količina njihovog unosa u organizam kroz ‘kebab’ je zanemariva, stoga ne smatram opravdanim zahtjeve Socijalista i Zelenih oko zabrane ‘kebaba'”, poručila je.

Zastupnica Marijana Petir smatra kako ovo pitanje treba više istražiti.

“Protivim se širokoj uporabi fosfata u hrani i pićima ali smatram da se ovom problemu treba ozbiljnije pristupiti te istražiti moguće učinke fosfata na potrošače i u drugim prehrambenim namirnicama i piću a ne samo u kebabu. Prosječni građanin EU kroz 1.5 litru Cole unese u organizam više fosfata nego tijekom cijele godine putem brze hrane pa je pravo pitanje štite li socijalisti i zeleni multinacionalne kompanije kada tu činjenicu u svojoj rezoluciji prešućuju”, rekla je.

Tonino Picula pak smatra da treba pronaći odgovarajuće rješenje.

“Potrebno je provesti dodatna istraživanja, prikupiti još informacija i onda pronaći rješenje koje s jedne strane neće zatirati tradiciju, a ni dovoditi u pitanje zdravstvenu ispravnost proizvoda. Kebab neće biti zabranjen, ali će proizvođači u pripremi svog proizvoda umjesto fosfata trebati koristiti sigurnije alternative koje su trenutno dostupne na tržištu”, rekao je.