Home Društvo Grad Imotski dobio nagradu ‘Nelson Mandela’ zbog pomaganja crncima u Drugom svjetskom...

Grad Imotski dobio nagradu ‘Nelson Mandela’ zbog pomaganja crncima u Drugom svjetskom ratu

SHARE

“Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure” orilo se do kasno u noć iz združenih grla članova udruge za prava afričkih crnaca i domicilne publike Imotske krajine – piše humoristični i satirični portal news-bar.hr

Grad Imotski od jučer je bogatiji za jedno međunarodno priznanje iz područja promicanja ljudskih vrijednosti i borbe protiv rasizma. Međunarodna udruga za borbu protiv rasizma i diskriminacije crnaca National Urban League uručila je prestižnu nagradu ‘Nelson Mandela’ gradu Imotskom zbog njegove uloge u potpomaganju, pa čak i prijateljstvu s crnicima u Drugom svjetskom ratu. Nagradu je gradonačelniku Imotskog Anti Đuzelu osobno uručio predsjednik udruge Kareem Abdul-Jabbar, koji duboko ganut tolikom količinom tolerancije jednostavno nije mogao suspregnuti suze.

– Ne znam što vam reći, ganut sam. Dok su crnci u cijelim svijetu grcali u okovima separacije i rasizma, grad Imotski dočekao ih je sa smiješkom. Koliko smo čuli, kamioni i kamioni crnaca prolazili su ovdje i išli prema Hercegovini, za koju smo čuli da je isto prihvaćala nas crnce kao svoje. Crnci su u ovim predjelima bili toliko dobro prihvaćeni od ženske populacije, da je to, usudio bih se reći, graničilo s negrofilijom. Za razliku od ostatka Hrvatske, koja je bila nazadna i nije voljela crnce, ovi divni ljudi bili su ispred svog vremena. I dan danas u čast tome oblače crne odore na raznim manifestacijama, ja stvarno ne znam kako da im…oprostite, ganut sam – ponesen emocijama zaplakao je Kareem Abdul-Jabbar.

Svečanu manifestaciju osiguravala je Glavaševa SS garda, koja je osim uobičajenih zaštitarskih djelatnosti, besplatno nudila uslugu kontrole ispravnosti akumulatora u osobnim vozilima i na pripadnicima manjina. Zabavno glazbeni program vodio je televizijski voditelj, malenog rasta, velike kilaže i još većeg nazalnog protoka, koji se silno trudio odraditi svoj posao unatoč očiglednoj prehladi i konstantnom šmrcanju. Niti glazbeni dio nije podbacio pa su se tako redale glazbene numere Thompsonovog repertoara, a kad je zasvirala “Jasenovac i Gradiška Stara”, publika je ušla u trans. Pripadnici udruge zagrlili su domaćine te su zajedno iz sveg glasa orili “Kroz Imotski kamioni žure, voze crnce Francetića Jure”, stih koji je u konačnici i bio jedan od dokaza te međurasne ljubavi.

Za kraj obratila nam se i Ruža Tomašić, koja je bila pozvana kao gost u ovoj povijesnoj manifestaciji.

– Mi Hrvati iz BiH i zagore oduvijek smo voljeli crnce i crnu boju. Dokaz da NDH nije imala nikakve veze s rasizmom i šovinizmom je činjenica da u sabirnim centrima Jasenovac i Stara Gradiška nije bilo niti jednog crnca, koliko je nama poznato. To je sve komunistička propaganda – objasnila nam je za kraj Ruža Tomašić.