Home Crna kronika OPOMENA SVIMA: Dječak teško povrijeđen od petarde

OPOMENA SVIMA: Dječak teško povrijeđen od petarde

SHARE

Banjalučki ljekari bore se za vid jedanaestogodišnjaku koji je teško povrijeđen nakon igre sa petardama.

Kao da već nije dovoljno opasno i to što ih djeca tek tako bacaju, nekoliko dječaka odlučilo se na, možda, i najgoru varijantu – da ih pripale i ubace u staklenu flašu.

 

Nakon eksplozije, komadi stakla su pogodili dječaka u oko. Prolaznici su pozvali hitnu, a među njima je bila i žena koja je pristala da ispiriča šta je vidjela samo ako joj sakrijemo identitet.

 

“Prišla sam da pomognem, da vidim šta je u pitanju. Vidjela sam dječaka kako mu iz oka ide krv. Pitala sam ga šta je bilo, on mi je rekao da su ga drugovi pogodili petardom i da su pobjegli. Rekao mi je: Teto, ja više neću vidjeti. Je li tako da ja više nikada neću vidjeti”, kaže očevidac.

 

Sve se dogodilo na putu od škole do kuće, u naselju Ante Jakića. Sada je sve na ljekarima.

Dječak je sa teškom povredom oka operisan i smješten na Kliniku za očne bolesti. Povrijeđeni su mu i prsti šake. Dokori kažu da je njegovo trenutno zdravstveno stanje stabilno, ali i da je krajnje neizvjesno da li će uspjeti da mu sačuvaju vid.

 

U Osnovnoj školi “Ivo Andrić” koju dječaci pohađaju, nisu željeli pred kameru. Direktorka je kratko poručila da se sve desilo izvan škole i da su je roditelji dječaka zamolili da njihove kontakte ne daje nikome jer o povredi ne žele da pričaju.

 

U pirotehničkoj radnji u kojoj smo danas bili kažu da su roditelji najodgovorniji. Trgovci tvrde da se drže striktnih pravila o prodaji, međutim, najčešće ih roditelji krše.

 

“Prvi razred smiju kupovati djeca do 18 godina, drugi razred od 18 godina, s tim da i drugi razred kupuju

roditelji. Dođu sa djecom pa ih uzimaju, to je opet njihov izbor. Ne dajemo stvarno djeci drugi razred i dešavalo se da dođe otac i da nas napadne – Zašto mi ne dajemo njegovom djetetu pirotehnička sredstva drugog razreda, zato što on njemu baca bombe”, rekla je Biljana Jerković iz trgovine pirotehničke opreme u Banjoj Luci.

 

Kazna za one koji maloljetnicima prodaju pirotehniku su i do tri hiljade maraka. Kolika je odgovornost roditelja u ovom slučaju, utvrdiće policija.