Home Vijesti Vrijeme će se nastaviti turbulentno ponašati, od vikenda jače zahladnjenje

Vrijeme će se nastaviti turbulentno ponašati, od vikenda jače zahladnjenje

SHARE

Olujno nevrijeme proteklih dana u BiH stvorilo je probleme u prometu, ali i na brojnim stambenim i gospodarskim objektima.

Ovo je drugo ozbiljnije nevrijeme sa štetama, nakon što je ljetos tuča veličine oraha poharala južni dio BiH uslijed čega su zabilježene štete na automobilima, kućama, a poljoprivredne kulture bile su uništene, piše Večernji list BiH. O ovim turbulentnim (ne)vremenima, razgovarali smo s profesorom Zoranom Zadrom.

Oscilacije u vremenu

– Jaka jugovina prethodnih dana, koja je povremeno dosezala orkanske udare, nije nikakva novost za naše područje koje je inače poznato po tome da je u hladnijem dijelu godine znalo biti olujnih i orkanskih udara vjetrova s jugozapadnoga, južnog ili sjevernog ili sjeveroistočnog kvadranta. Istina je da je bilo razdoblja u prošlosti kada je vrijeme bilo znatno turbulentnije, tako da bih, recimo, izdvojio jedno razdoblje iz daleke prošlosti između 1901. i 1946. To razdoblje bilo je karakteristično po velikim oscilacijama vremena, pogotovo tijekom jeseni i zime, kada je ujedno bilo i olujnih i orkanskih vjetrova, većih količina snijega uz jača zahladnjenja, koja bi kasnije pratila velika zatopljenja i naglo otapanje snijega te lokalne poplave. Dakle, općenito, to razdoblje, ako gledamo svako dvije do četiri godine, vremenski je znalo jako oscilirati i, što je specifično, u pravu su takvi, nazovimo ih, “simptomi vremena” pred ulazak u globalno hlađenje. Nešto slično se i sada događa – ističe Zadro.

Ogromna razlika u tlaku

Govori da su iz tih vremena naši prostori zapamtili i mnoga ljeta “bez ljeta”, oštre zime, ali bilo je tu i nekoliko jako vrućih i sušnih ljeta, kao i ekstremno toplih i znatno toplijih zima. – Što se tiče oluje koja je BiH i okruženje pogodila prethodnih dana, to je klasična situacija koja se zimi često događa. Kada imate snažnu ciklonu nad jugozapadom Europe s dosta niskim tlakom zraka u njezinu središtu i anticiklonu nad istokom Balkana te općenito nad istokom Europe, dobivate ogromnu razliku u tlaku zraka između te dvije atmosferske tvorevine. Što je veća razlika u tlaku, to je strujanje između ta dva sustava jače. Upravo takva situacija se nama dogodila pa smo imali ovako snažan vjetar. Ovo jest opasna situacija i jest za upozorenja, međutim, povijest nas uči da se događalo i ranije – upozorava Zadro. Prognozirao je i vrijeme koje je pred nama.

– Prognoze za dane i tjedan pred nama upućuju na nastavak dosta turbulentnoga vremena pa, nakon jake južine i povremenih obilnih oborina, kojih će najviše biti u Hercegovini, od vikenda nas čeka osjetno zahladnjenje koje će potrajati veći dio idućeg tjedna. Treba svakako napomenuti da će krajem petka i tijekom vikenda snijega biti u gorju uz stvaranje snježnog pokrivača, dok se u nizinama Bosne tijekom vikenda i u idućem tjednu očekuje nakratko malo snijega te se lokalno može stvoriti tanji snježni pokrivač. S obzirom na to da svi pričaju o vremenu oko Božića i Nove godine, trenutačne prognoze upućuju na nastavak hladnog vremena koje nam slijedi od ovog vikenda. Što se tiče razvoja vremena, očekuje se da će zima više “posla odraditi” u siječnju i veljači. Tada svakako treba očekivati još zimskih prodora uz snježne oborine koje se uz buru mogu spustiti i do Hercegovine. Budući da se radi o dugoročnom razdoblju, promjene u ovakvim prognozama se znaju dogoditi, međutim, dugoročni trendovi prognoza upućuju na ovakav razvoj vremena – zaključuje Zadro.