Home Društvo Prema novom zakonu najniža mirovina je i dalje 326 KM, a najviša...

Prema novom zakonu najniža mirovina je i dalje 326 KM, a najviša teoretski može biti i 5000 KM!

SHARE

Novi zakon o mirovinsko-invalidskom osiguranju (MIO), koji je u formi nacrta prošao u Parlamentu FBiH, osigurat će redovnije isplate mirovina, a bit će i dosta pravičniji od postojećeg.

Stoga, od nadležnih se očekuje da usoje konačan tekst ovog zakona te da od 1. siječnja sljedeće godine on stupi na snagu.

– Nama je ovaj zakon od velike važnosti, jer će se njime uvesti red, posebno kada je riječ o utvrđivanju iznosa mirovina. Jer, one će isključivo ovisiti od uplate doprinosa i dužine radnog staža. Tako, ako je netko uplaćivao više, imat će višu mirovinu. Tko je duže radio, također će imati viša primanja. Njime su jasno utvrđeni kriteriji, dakle on je isključivo predviđen da se obračunavaju mirovine novim korisnicima. Valja napomenuti i kako je bodovni sustav kojim će se obračunavati mirovine jedan od modernijih u Europi, tako da je ovaj zakon za nove umirovoljenike daleko bolji od starog koji je bio na snazi 18 godina – Kazao u razgovoru za „Dnevni avaz“ Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruge umirovljenika Federacije BiH.

Dodaje kako novi zakon, nažalost, neće znatnije popraviti primanja starim umirovljenicima.-

– Za nas stare zakon će donijeti samo malo poboljšanje, i to u tom smislu što će umirovljenicima koji su umirovljeni do 31. jula 1998. biti povećane mirovine za deset posto, a onima koji su to pravo stekli od 1. kolovoza 1998. do 21. prosinca 2007. primanja će biti viša za pet posto. No, dobro je da će se stupanjem zakona na snagu svakog 15. travnja sljedećih godina usklađivati mirovine s rastom troškova života i BDP-a – napominje Rapa.

On se osvrnuo i na zahtjeve sindikata policije u Federaciji BiH, koji najavljuju prosvjede zbog donošenja ovakvog zakona, jer ga smatraju diskriminirajućim.

– Naš je stav da svaki radnik koji ode u mirovinu isključivo ima primanja sukladno uplaćenim doprinosima i dužini radnog staža. Kada je u pitanju policija, oni trebaju svoj status riješiti kroz druge zakonske akte, ne kroz ovaj zakon. Govorili smo im da traže da se njima poboljšaju plaće i tijekom rada i da tako ostvare bolje mirovine. Mi smo za to da kad se ode u mirovinu, svatko na isti način dobije ono što je uplatio, nikako drukčije – stava je Rapa.

Mijenjati omjer

Pojasnio je da trenutno u Federaciji BiH postoji situacija da 1,1 radnik radi za jednog umirovljenika.

– Novim zakonom, ako bude usvojen, trebat će 2,1 radnik na jednog  umirovljenika. Zato smo osporavali da opći bod bude 14, jer će trebati još više radnika da radi za jednog umirovljenika – pojašnjava on.

Otkriva da novim zakonom nije ograničeno kolika će biti najviša mirovina, koja trenutno u Federaciji BiH iznosi 2.173 KM.

– U ovom zakonu nije utvrđen najviši iznos mirovine kao u starom, gdje je bila 2.173 KM. To znači da mirovine mogu biti veće od ovog iznosa. Što se tiče najnižih mirovina, one će, sukladno rastu troškova BDP-a i troškova života, rasti svakog 15. travnja, i neće biti niže od 326, koliko trenutno iznose najniža primanja umirovljenika u FBiH, a taj iznos prima njih više od 270.000 – naglasio je Rapa.

Stabilizacija fonda

Rapa pojašnjava i da će se novim zakonom znatno stabilizirati mirovinski fond, koji je trenutno u dubiozi oko 188 milijuna KM.

– Dakle, pooštreni su uvjeti odlaska u prijevremenu mirovinu, kao i kada je u pitanju invalidsko ostvarivanje mirovina, ali i pitanje nasljeđivanja mirovina. Osim toga, sada nije mali broj umriovljenika koji su primali veće mirovine nego što su im bile plaće. Ovaj zakon to neće nikome dozvoliti. Na taj način uštedjet će se određena sredstva – dodaje Rapa.