Home Društvo ‘Ako imamo lica kao da smo na sprovodu, kako drugi mogu vjerovati...

‘Ako imamo lica kao da smo na sprovodu, kako drugi mogu vjerovati da su naši grijesi oprošteni?’

SHARE

Papa Franjo o tri dimenzije radosti koje bi kršćani trebali imati…

Tri su dimenzije radosti – rekao je papa Franjo jučerašnjoj misi u Domu svete Marte i osvrćući se na liturgijska čitanja nastavio – prije svega, radi se o radosti koja se rađa iz oprosta: “Gospodin je opozvao tvoju osudu.” Upravo zato što znamo da nam je oprošteno trebamo se radovati i ne živjeti mlakim životom, jer oproštenje je korijen kršćanske radosti. Dosta je pomisliti na radost zatvorenika komu je promijenjena kazna ili na bolesnike, na oduzete o čijem se izlječenju govori u Evanđelju, da bismo shvatili kako moramo biti svjesni otkupljenja koje nam je Isus donio.

Jedan je filozof kritizirao kršćane – naveo je primjer Papa – za sebe je govorio da je agnostik ili ateist, nisam siguran, ali kritizirao je kršćane i govorio: “Oni, kršćani, kažu da imaju Otkupitelja; vjerovat ću u to, vjerovat ću u Otkupitelja kada oni budu imali lice otkupljenih i radosnih jer su otkupljeni.”

Ako imamo lica kao da smo na sprovodu, kako drugi mogu vjerovati da smo otkupljeni, da su naši grijesi oprošteni? – upitao je Sveti Otac i istaknuo – To je prva poruka današnje liturgije: oprošteno vam je, svakome od nas je oprošteno. “Bog je Bog oprosta” – naglasio je Papa i potaknuo – primite to oproštenje i idite naprijed s radošću jer Gospodin će oprostiti i one stvari koje svi činimo zbog slabosti.

Drugi je poziv da budemo radosni jer Gospodin “hoda s nama” od trenutka kada je pozvao Abrahama, “on je među nama”, u našim kušnjama, teškoćama, radostima i u svemu – rekao je papa Franjo i preporučio – tijekom dana, s nekoliko riječi obratite se Gospodinu koji je pored nas, u našem životu.

Treća je dimenzija da ne dignemo ruke od svega – rekao je Papa i naglasio – takav životni pesimizam nije kršćanski, jer se rađa iz korijena koji nikada nije osjetio Božje milovanje. Evanđelje nam daje da vidimo tu radost: “Marija radosna usta i ode žurno”, radost nam uvijek donosi žurbu, jer milost Duha Svetoga ne poznaje sporost. Duh Sveti uvijek žuri, uvijek nas potiče: ići naprijed, naprijed, naprijed poput vjetra koji puše u jedra barke.

Ukratko, radi se o radosti zbog koje je dijete poskočilo u Elizabetinoj utrobi kada je susrela Mariju. To je radost na koju nas Crkva poziva kada nas potiče da budemo radosni kršćani, da uložimo sve napore i da pokažemo kako vjerujemo da smo otkupljeni, da nam je Gospodin oprostio i ako smo pali, da će nam On opet oprostiti jer je Bog koji oprašta; da vjerujemo da je Gospodin među nama i da neće dopustiti da dignemo ruke od svega – istaknuo je Sveti Otac i zaključio – to je današnja poruka: “Ustani.” Onaj Isusov „ustani“ bolesnima: “Ustani, idi, viči od radosti, raduj se, kliči od veselja i podvikuj čitavim srcem.”

Radio Vatikan