Home Zanimljivosti Zašto nikada ne bi trebala piti kavu na prazan želudac?

Zašto nikada ne bi trebala piti kavu na prazan želudac?

SHARE

Velika većina ljudi ne može započeti dan bez šalice kave, tek nakon koje znaš da si spremna ze sve izazove koje on nosi, od razgovora s ukućanima nadalje? No to ima ima više mana nego prednosti ako ćemo iskreno…

Prva stvar koju ćemo istaknuti – kava je mnogim ljudima danas neophodan eliksir energije. I tako svako jutro, 365 dana u godini. Volimo kavu, volimo dobro pripremljenu kavu, volimo razne napitke koji sadrže kofein i on doista ima puno benefita, od toga što je kao snžan borac protiv demencije dobra za mozak, nadalje. Ipak, kava na prazan želudac se nikad ne bi trebala piti, a ovo je glavni razlog.

Kava podiže razinu kiseline, ubrzava metabolizam čak dvostruko, pa može doći do probavnih smetnji i žgaravice. Ne bi vjerovala, ali isti učinak ima čak i kava bez kofeina jer kava kao napitak stvara jaku kiselinu u želucu.  | Autor:

Isto tako, previše kave ti ponekad može te učiniti nervoznom, čak možeš doživljavati i male trzaje u tijelu te sklonom promjenama raspoloženja, baš kao da si u PMS-u. Također, pijenje omiljene crne tekućine natašte povećava simptome anksioznosti, broj otkucaja srca, razdražljivost, a umjesto da nam je lakše, postaje nam teže fokusirati se.  | Autor:

Vjeruješ u krilaticu “Tko rano rani, dvije sreće grabi” i uzimaš svoju šalicu turske kave čim se probudiš jer ti treba kofeinska budilica? Pa, u krivu si. Čim se probudiš, tvoje tijelo samo od sebe proizvodi kortizol zbog čega bi kad ustaneš trebala osjećati revitalizirano. Suproto vjerovanju da nam upravo kava daje ujutro polet, ona snižava razinu tog hormona i tijelo se navikava na stanje optimale uspavanosti zbog čega ti kava rano ujutro doista ne pomaže. Osim ako se ustaneš u 5 ujutro, onda kava u 8 ima smisla…

No, postoje iznimke za svako pravilo. Nutricionisti poručuju: ako ti se ništa od navedenog ne događa, a normalno konzumiraš kavu na prazan želudac već godinama, slobodno zanemari ovo pravilo. To znači da imaš – jako dobar želudac!