Home Kultura Arheološki pronalasci koji su obilježili 2017. godinu

Arheološki pronalasci koji su obilježili 2017. godinu

SHARE

Zanimljivo je da su među otkrićima koja su obilježila ovu godinu i ratni brod izgubljen prije 72 godine, ženski viking ratnik, ali i toranj lobanja u Meksiku.

Ženski viking ratnik

DNK analiza posmrtnih ostataka pronađenih u grobnici u 10. stoljeću u Birki u Švedskoj dala je prvu genetsku potvrdu ženskog viking ratnika. Grobnica, koja sadrži oružje, dva konja i igračke, pokazuje da je pripadala visokom ratniku, prenose “Nezavisne”.

Najstariji homo sapiens

Fosili nađeni u marokanskom Jebel Irhoudu najstariji su ostaci čovjeka i mijenjaju pogled na porijeklo homo sapiensa. Ovi fosili su 100.000 godina stariji od bilo kojih drugih poznatih ostataka homo sapiensa. Nalaz je suprotan ideji da su moderni ljudi evoluirali u jednoj “kolijevci čovječanstva” u istočnoj Africi prije 200.000 godina.

Ratni brod

Najčuveniji ratni brod “USS Indianapolis”, izgubljen prije 72 godine, pronađen je na dubini od preko 5,5 kilometara u Pacifičkom okeanu. Krstarica se vraćala iz tajne misije da isporuči dijelove za atomsku bombu u Hirošimi kada je 30. jula 1945. potopljena od strane japanskog torpeda. Samo 316 od 1.196 muškaraca na brodu preživjelo je u najvećem gubitku života na moru u historiji američke mornarice.

Toranj lobanja

Arheolozi u Meksiku u sedmom mjesecu otkrili su objekat cilindričnog oblika u koji je uzidano 650 ljudskih lobanja. U pitanju je arheološko otkriće koje otvara nova pitanja o kulturi civilizacije Asteka na tom području. Takozvani “toranj od lobanja” pronađen je u neposrednoj blizini hrama Templo Major, jednog od najvećih hramova u asteškoj prijestonici Tenočtitlanu u današnjem Meksiko Sitiju.

Torta stara 106 godina

Novozelandski naučnici u udaljenoj kolibi na Antarktiku pronašli su “savršeno očuvanu” 106 godina staru voćnu tortu. Torta koji su umijesili i ispekli britanski poslastičari “Huntley and Palmers” pronađena je umotana u originalni papir i smještena je u limenku, a vjeruje se da su je ostavili članovi britanske “Terra Nova” ekspedicije. Naučnici su saopštili da je kolač izgledao gotovo jestivo.

Najstariji akvadukt

Radnici koji su izgradili novu liniju metroa u Rimu otkrili su ono što se vjeruje da je dio Akua Appia, najstarijeg akvadukta u Rimu, koji datira iz 312. godine prije nove ere. Odjeljak, dužine 332 metra i visine dva metra, pronađen je u blizini Koloseuma.

Velika piramida “void”

Naučnici su tokom ove godine otkrili velike šupljine u Keopsovoj piramidi u Egiptu. Svrha tog praznog prostora je nepoznata, a budući da je nedostupan ne zna se ni sadrži li neke dragocjenosti. Novootkrivena struktura leži točno iznad Velike galerije i sličnih je dimenzija, a predstavlja prvu veliku strukturu koja je otkrivena u okviru 4.500 godina stare piramide.