Home Društvo NOVA ERA: Ove zemlje će u budućnosti upravljati svijetom!

NOVA ERA: Ove zemlje će u budućnosti upravljati svijetom!

SHARE

Indija će naredne godine prestići Veliku Britaniju i Francusku i postati peta najveća ekonomija svijeta, prema novom izvještaju londonskog Centra za ekonomske i poslovna istraživanja (CEBR), piše BiznisInfo.

Uspon Indije je dio trenda u kojem će azijske ekonomije dominirati listom 10 vodećih svjetski ekonomskih sila u narednih 15 godina.

Dokument CEBR-a „Svjetska ekonomska liga 2018.“ koji je objavljen ovog tjedna, pokazuje da će Kina prestići SAD i postati najveća svjetska ekonomija 2032. godine.

Ranije se predviđalo da će se to dogoditi 2031. godine, ali zahvaljujući mjerama Donalda Trumpa Amerika će godinu duže zadržati krunu najveće ekonomije svijeta.

Rusija, koja je trenutno na 11. mjestu najvećih ekonomija, past će do 2032. na 17. poziciju zbog niskih cijena nafte i prevelikog oslanjanja na energetski sektor.

Indija će nastaviti rasti pa će do 2027. godine prestići Njemačku i Japan i postati treća ekonomija svijeta.

Godine 2032. tri azijske ekonomije će biti među prvih pet na svijetu: Kina (1), Indija (3) i Japan (4), SAD će biti na drugom mjestu a jedina europska zemlja u toj grupi će biti Njemačka (5).

Rast Indije se ni tu neće zaustaviti i ona će u drugoj polovni stoljeća postati najveća svjetska ekonomija, ispred Kine i SAD.

Inače, do 2032. još dvije azijske zemlje će ući u top 10 – Južna Koreja i Indonezija, a iz te grupe će ispasti Kanada i Italija.