Home Zanimljivosti Beograd dobio kafić u kojem se plaća sat, a ne piće

Beograd dobio kafić u kojem se plaća sat, a ne piće

SHARE

U Savamali, beogradskom centru urbane kulture, otvoren je Share Square, prvi kafić u Srbiji koji funkcionira po principu korištenja po satu.

To znači da gosti ovog neobičnog kafića pri izlasku iz lokala ne moraju da zatraže račun za kavu, čaj ili sok, već jednostavno plaćaju onoliko koliko su vremena proveli unutra.

Ovo je jedini kafić u Srbiji koji za jednu cijenu pruža neograničene količine kave i bezalkoholnih pića, grickalice, optički internet, i to u prostoru od 600 metara kvadratnih koji mogu koristiti kao otvoreni prostor za rad, sastanke ili jednostavno provođenje vremena sa prijateljima.

Share Square nudi svojim korisnicima četiri specijalizirane učionice za držanje sati, uključujući veliku i moderno opremljenu kuhinju, sobu za IT, prostor za profesionalno šminkanje kao i sobu za muziku. Osigurana je i multifunkcionalna prostorija koja se može koristiti za sve druge oblasti, od učenja jezika do pravljenja origamija.

Osnivač ovog prostora, Ryo Ragland, objasnio je ideju koja stoji iza Share Squarea: Koncept Share Squarea je nastao uslijed činjenice da na online društvenim mrežama postoji ogromna potražnja za razmjenom vještina i znanja, dok takav koncept ne postoji u “realnom životu”. Proveli smo dosta vremena u pronalaženju najboljeg načina da prenesemo privlačnost društvenih mreža u fizičku platformu koja će ljudima omogućiti da se povezuju na mnogo smislenijem nivou, dok smo istovremeno zadržali aspekte koji čine online svijet privlačnim: pristupačnost, jednostavnost, mogućnost da eksperimentiraju i isprobavaju nove stvari, a da ne moraju da se posvete na dug rok ili potroše mnogo sredstava. Svi mi vodimo vrlo užurbane i zahtjevne živote, tako da u svoje slobodno vrijeme radimo stvari za koje je potrebno najmanje truda. Share Square ima potencijal da pruži malo te fleksibilnosti koja nam je potrebna, dok nam u isto vrijeme omogućava da obogatimo svoj društveni život na konstruktivan i raznolik način.

Iza Share Square-a stoji neprofitna organizacija Coordinaide čija je misija da kreira jake osnove za jačanje lokalnih zajednica, povezivanjem pojedinaca, grupa, organizacija i kompanija. Jedan od ključnih načela organizacije Coordinaide je da kroz građenje i koordinaciju jakih društvenih mreža u realnom svijetu, zajednice mogu da stvaraju i osiguravaju resurse i postižu svoje ciljeve kroz saradnju sa obostranom korišću, i bez pomoći sa strane.