Home Društvo Sve manje poroda u ovoj hrvatskoj županiji, bebe i prije rođenja odlaze...

Sve manje poroda u ovoj hrvatskoj županiji, bebe i prije rođenja odlaze u Njemačku

SHARE

 

Liječnik Željko Blažinkov s Odjela ginekologije slavonskobrodske bolnice rekao je da i ta bolnica, kao i cijela Hrvatska, nažalost bilježi tendenciju pada broja poroda.

“Prošlu godinu završili smo s 969 poroda. To nije dobro za ovu državu i cijelu regiju, trebamo nešto poraditi na tome. Često puta susrećemo se u ambulanti s trudnicama koje obavljaju zadnji pregled, jer kažu da idu kod muža u Njemačku gdje vode cijelu obitelj. Stvaranje mogućnosti da se nađe posao, dobro plaćen posao, to je jedini je način da se takav trend zaustavi. Jer netko tko radi za 2.500 kuna neće sigurno ostati ovdje nego će otići u inozemstvo”, rekao je Blažikov.

S njim se slaže i brodsko-posavski župan.

“Manji broj novorođene djece je zabrinjavajući. Ono što moramo raditi i što će zadržati mlade obitelji ovdje je otvaranje radnih mjesta i stabilnost posla”, rekao je Danijel Marušić, župan Brodsko-posavske županije koji je osjetio rodilišta u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški.

Poželio je sve najbolje bebama i njihovim majkama.

U novogradiškom rodilištu na Novu Goidinu su morali biti vrlo strpljivi – prva ovogodišnja beba Tena Blažić rođena je tek u 11 sati.