Home Društvo Važan savjet za moderne mame koje su na ivici da polude od...

Važan savjet za moderne mame koje su na ivici da polude od obaveza

SHARE

Poznata australijska blogerska “kraljica” Konstanc Hol za savjet je pitala svog tatu, odnosno mamu koja je podigla 11-ero djece i gotovo nikada nije izgledala kao da će svakog trena izludjeti.

Ovaj savjet trebalo bi da čuje svaka žena ako ne želi da izgori od majčinstva.

Kako je to moguće, pitala ga je, a on joj je mirne duše odgovorio:

“Ona se nikada nije ni upola toliko živcirala kao što se živcirate vi moderne mame!”

Savršen savjet koji joj je objasnio dodatnim riječima – “Ona nije morala da ide u banku, nije morala da trči u prodavnicu, ona nije ni znala, niti je htjela da se toliko nervira oko svega oko čega se vi živcirate. Njoj i mnogim mamama prije nikada nije bilo tako važno da njihova beba mora da dostigne svaki svoj razvojni korak u nekom zadatom vremenu. Ona je jednostavno podizala svoju djecu, uživajući u njima i u njihovom društvu”.

Nije li to zaista savršen savjet i jedan bezbrižan put koji bi moderne mame definitivno trebale da pronađu.

Poređenja radi, uz ovaj je savjet Konstanc na svom Facebook profilu napisala kako to zapravo izgleda danas i zbog čega su mame toliko zastranile.

– Mnogi od nas danas, stavimo ruku na srce, ne uživamo toliko u našoj djeci i svi smo mi zapravo samo upola kao posvećene svojoj djeci i to ne zato što to ne želimo – već zato što smo toliko pod pritiskom svega drugog, da baš zbog toga što svojoj djeci želimo samo najbolje, najviše nekako ignorišemo njih, a i sebe same – priznala je Konstanc koja inače ima četvero djece, a javnost je obožava zbog njenog ultra iskrenog stava prema roditeljstvu, prenosi Index.hr.

Međutim, čak i kada ona – baš ona – oličenje spontanosti i bezbrižnosti, prizna ovako nešto, odmah nam je jasno u čemu je zapravo problem.

“Mi se danas toliko trudimo da budemo savršene mame – želimo da budemo super mame, super dojilje, želimo da izgledamo savršeno – idemo u teretanu, trčimo u prodavnicu, idemo u banku, obavljamo poslove, kuhamo organsku hranu, živciramo se na najjače, jer nemamo vremena ni za frizuru da nam neko sakrije te sijede, i bukvalno se bojimo da klince nahranimo nekom gotovom večerom koju smo kupile – samo zato da nam ne SUDE!”.

I šta smo zapravo time dobili? Tom stalnom utrkom da budemo najbolje što možemo, pita se ona..

“Dobili smo to da smo živčanije nego ikad, a iako sve to radimo radi naše djece, ali i naših partnera (jer savršena mama mora biti i savršena žena, zar ne?) ispada da na kraju dana više nemamo vremena da se bavimo bilo čime. I ne samo to”, dodala je Konstanc.

I toliko je u pravu da ne može biti više u pravu – “Stalno smo tu negdje, ali smo stalno i nekako na pola, i onda se čudimo što nas i naša djeca i naši partneri više ne doživljavaju kao prije. I oni nas poslušaju samo na pola, jer se već usred druge rečenice pomalo isključuju zapravo nam vraćajući onako kako se i mi ponašamo prema svima .

Sve zato što smo se toliko trudile da budemo super mame i super žene – umjesto da se stvarno opustimo i počnemo da konačno živimo u trenutku – za tu djecu koju smo s toliko ljubavi donijeli na svijet.”