Home Politika EMIRE PRŽINA JE SVAČIJA: Radikalni bošnjački političar brutalno izvrijeđao predsjednicu Hrvatske

EMIRE PRŽINA JE SVAČIJA: Radikalni bošnjački političar brutalno izvrijeđao predsjednicu Hrvatske

SHARE

Iako Turska formalno nije strana u Bosni i Hercegovini, ponašanje Erdogana i turske neootomanske pretenzije svakome u BiH daju do znanja da Turska ima višestruke interese kad je BiH u pitanju. Nedano je najavljeno i otvaranje predstavništava vodeće turske stranke u Bosni i Hercegovini. Uzevši u obzir sve ovo logično je zašto je Turska bitan faktor u ovoj priči.

Grabar Kitarović na ovaj način ispunjava samo jedno od predizbornih obećanja, a to je ono o poboljšavanju statusa hrvatskog naroda u BiH, ili preciznije, konačnom rješenju hrvatskog pitanja kroz prihvatljiv Izborni zakon.

U djelu političkog Sarajeva, predsjedničin potez nije naišao na plodno tlo. Pregršt uvreda na njen račun sasuo je Emir Sulljagić, neformalni pokretač jedne od najekstremnijih bošnjačkih stranaka u BiH – Građanskog saveza.

Suljagić je u priopćenju Građanskog saveza rekao kako je Grabar Kitarović „Tuđman u suknji“ i da želi provesti „getoizaciju bošnjačkog naroda u BiH, a Republiku Hrvatsku nazvao neoustaškom banana republikom.“

Osuo je Suljagić paljbu i na prvog hrvatskog predsjednika Tuđmana

Tuđman je, tvrdi Suljagić, devedesetih išao u Tursku i bio tamo primljen jer ga je Turska morala trpjeti kako bi zaustavila pokolj bosanskih muslimana. Pantovčak je prozvao za „papanluk“ pozvavši Bakira Izetbegovića da sljedeći put hrvatskoj predsjednici uskrati gostoprimstvo. Zaključak priopćenja završio je riječima o bodljikavoj žici iza koje bi Čović i Grabar – Kitarović htjeli vidjeti Bošnjake.

Nebitna politička osoba

Iako je Suljagić u političkom smislu nebitan jer ne obnaša nijednu funkciju, a stranka kojom neformalno upravlja nema ozbiljnu podršku, ovakve izjave su rigorozne i same po sebi zabrinjavajuće.

O tome smo razgovarali i s Tvrtkom Milovićem, novinarom portala Dnevnik.ba:

„Emira Suljagića više ne možemo nazvati političarom u klasičnom smislu jer ne obnaša ni jednu relevantnu funkciju. Izjava sama po sebi, osim što je uvredljiva, nije posebno opasna, pogotovo u kontekstu izjava čovjeka koji na dnevnoj bazi javno izvrijeđa po nekoliko ljudi. No, ono što ovdje zabrinjava nije radikalizacija, nego činjenica da se javnost (bošnjačka ali i ukupna) navikla na ovakve ispade”, smatra Milović i dodaje:

„Više od godinu dana imamo priliku slušati najvulgarnije uvrede na adrese skoro svih političkih dužnosnika, pri čemu nacionalnost političara utječe samo na intenzitet uvreda.“

Poželjno vrijeđati hrvatske političare

„S jedne strane postalo je uobičajeno vrijeđati političare kao takve, a s druge strane postalo je poželjno vrijeđati hrvatske političare“, smatra Milović i nastavlja: „Tolerancija na takve izjave pokazuje stanje društva.“

Uloga medija

„S obzirom da ljudi poput Suljagića svoje uvrede često plasiraju preko medija, a znamo da je Suljagić svakodnevni gost izuzetno gledane N1 televizije, onda trebamo biti svjesni eskalacije mržnje koja tek slijedi.

Kada protivnika vrijeđate dovoljno dugo, onda šira javnost prihvati da takvu osobu treba vrijeđati, te da takva osoba zaslužuje sve najgore. „ – smatra Milović.

Udaljavanje iz javnog prostora

„Za početak, takve osobe bi trebalo udaljiti iz javnog prostora. Na žalost, događa se suprotno – oni su sve zastupljeniji u medijima. Posljedica je naravno radikalizacija tijela koje sluša takve poruke i onaj stadij u kojem smo mi – tolerancija radikalizacije”, zaključuje Milović.

Suljagić je i do sada imao bizarnih ispada u kojima je redovito pokazivao mržnju prema svemu što nosi hrvatski predznak. U zadnje vrijeme, osim bh Hrvata, uperio je nišan i u Republiku Hrvatsku.