Home Društvo Vakula ima novu prognozu – stižu minusi, još snijega, poledica, magla, olujna...

Vakula ima novu prognozu – stižu minusi, još snijega, poledica, magla, olujna bura…

SHARE

ZBOG topljenja snijega i bljuzge, do kraja tjedna ne može se reći da će na kopnu biti suho. Neće biti mnogo oborina, ali hoće minusa, poledice i dugotrajne magle, piše meteorolog HRT-a Zoran Vakula.

Na Jadranu će sunčanog vremena biti više nego na kopnu, ali će tijekom vikenda normalno prometovanje onemogućavati često jaka bura, osobito u subotu na sjevernom dijelu i olujna, ne samo na udare. Početkom novog tjedna sve je veća vjerojatnost za ponovno jačanje juga, kišu, na kopnu i snijeg…

Što nas čeka sutra?

U istočnoj Hrvatskoj noćno djelomično razvedravanje pridonijet će padu temperature pa će najniža jutarnja biti većinom od -3 do 0 °C. U zapadnoj Slavoniji i Podravini, gdje je snijeg na tlu, vjerojatno mjestimice i niža. Jutarnja se magla ponegdje može i dulje zadržati, a nakon nje će biti djelomice sunčano, uz najvišu temperaturu oko 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj hladnije, posebice ondje gdje se u noći prije razvedri pa će uz izraženiji pad temperature tijekom noći ona biti i niža od -5 °C, pri tlu vjerojatno i oko -10 °C, a veći dnevni porast ponegdje će onemogućavati dugotrajna magla.

Osim neizvjesnosti zbog oblaka, magle i temperature, u gorju će ona postojati i zbog slabe oborine, osobito snijega u Gorskome kotaru. I na sjevernom je Jadranu, uglavnom na otvorenome moru, moguća magla, ali znatno češći će biti oblaci, iz kojih još ponegdje može pasti i malo kiše. Vjetar slab, a more mirno ili samo malo valovito.

Podjednako i u Dalmaciji, gdje se također ne može jamčiti sasvim suho. No, ako gdje i bude kiše – neće biti ni obilna ni dugotrajna. Bit će i sunčanog vremena, u unutrašnjosti i mjestimične magle, te jutarnjih minusa, dok će uz more najniža temperatura zraka biti od 2 do 5 °C. Poslijepodne najviša 9 do 12 °C.

Na jugu Hrvatske još i malo viša, ali i dalje oko prosječne za ovaj dio veljače. Igri sunca i oblaka još se može pridružiti i poneka kišna kap. Vjetar će biti uglavnom slab, a more mirno i malo valovito, na otvorenome još u početku i umjereno valovito.

Za vikend i početak novoga tjedna

Već od subote ponovno valovitije i vjetrovitije, uz često jaku buru, osobito na sjevernom Jadranu i olujnu, ne samo na udare. U nedjelju njezino samo kratkotrajno slabljenje, a u ponedjeljak je velika vjerojatnost ponovnog jačanja vjetra – i to na sjevernom dijelu bure, južnije – juga, s njim i kiše, u unutrašnjosti i snijega, najprije u zapadnim krajevima. Kao što se jačanje juga te dolazak oblaka i oborina u ponedjeljak još može usporiti, u kontinentalnom će području i temperatura zraka tijekom vikenda, i najniža dnevna, i najviša – biti različita od mjesta do mjesta, ovisna o nastajanju i zadržavanju magle i niskih oblaka.

No sigurno je da do ponedjeljka neće biti obilnijih oborina, a znatnijeg zatopljenja u kontinentalnom području i dulje.