Home Nekategorizirano Nevin bio u zatvoru 14 godina: Kada je izašao na slobodu, osvetio...

Nevin bio u zatvoru 14 godina: Kada je izašao na slobodu, osvetio se na nevjerojatan način!

SHARE

Jedan sasvim običan farmer iz Južne Amerike krije nevjerojatnu tajnu.

Ovaj čovjek na prvi pogled izgleda sasvim obično, zar ne? Možete li pogoditi čime se bavi? Pročitajte njegovu nevjerojatnu životnu priču!

Njegovo ime je Jose Mujica. Živi na farmi u Urugvaju sa svojom suprugom i psom koji ima 3 noge, u trošnoj trosobnoj kućici. Jose živi sretnim i skromnim životom, ali kada vidite čime se on zapravo bavio, bit ćete iznenađeni!

Radio je u urugvajskom parlamentu, ne kao domar ili čistač, nego je bio glavni u toj zgradi.

Da, on je bio predsjednik Urugvaja. Nikada niste vidjeli ovakvog državnika!

On se redovno pojavljuje u ovakvom izdanju. U svijetu je poznat kao “najsiromašniji predsjednik”, a to je sve zbog toga što je on 90% svoje zarade davao u dobrotvorne svrhe! Nikada nije pristao da živi u predsjedničkoj palači, već je to ogromno imanje ustupio siromašnim izbjeglicama na korištenje.

Navikao je na skroman život. Nakon što se borio za slobodu svoje nacije, proveo je 14 godina u zatvoru kao vojni osuđenik.

U obrani Vukovara u Domovinskom ratu 1991. godine i Zenge su odigrale važnu ulogu. Gležnjače su to koje je proizvodila tvornica obuće Borovo, a nosili su ih hrvatski vojnici dok su prije 26 godina branili Grad heroj.Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenog Zenge je simbolično obula i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je tom prigodom rekla da time želi poručiti kako su Vukovaru potrebna radna mjesta za bolju budućnost. Bio je to poticaj za mnoge da se počnu raspitivati o slavnim gležnjačama.“Pojavio se velik interes za te čizme tako da planiramo ponovno proizvoditi žute čizme. Imamo znanje, tehnologiju, a koliko vidimo – i tržište ih traži. Ovisno o trendovima, možda ćemo ih proizvoditi u još nekim bojama, ali će svakako jedna od njih biti i njihova izvorna žuta”, kaže Marija Rušnov, stručni suradnik u marketingu Borova.

U Borovu su s proizvodnjom žutih čizama započeli tijekom 1985. godine. Prethodno su dobili narudžbu od strane američke tvrtke Royce Shoes, a bila je namijenjena nošenju u tamošnjim pustinjsko-planinskim područjima gdje vladaju estremno visoke temperature, dok noću temperatura zraka naglo pada. S obzirom na potrebnu tehnologiju, žuta se čizma proizvodila u pogonu Poly, koji je tijekom rata razrušen te više ne postoji, piše Večernji list.

“Godišnje se za potrebe američkog kupca proizvodilo od 200 do 250.000 tisuća pari čizama. Sve je završavalo na tamošnjem tržištu tako da se ove čizme nisu mogle kupiti u našim maloprodajdnim objektima. Riječ je o visoko kvalitetnoj čizmi koju su odlikovali kvalitetni materijal i činjenica da je vodonepropusna. Usto je bila iznimno udobna”, kaže asistentica u uredu uprave Borova Anica Panenić.

Limitirana serija

Prošle godine Borovo je proizvelo limitiranu seriju od samo 600 pari žutih čizama koje su bile identične onima koje su se proizvodilie do početka Domovinskog rata.

S ratom s njenom kvalitetom iz prve ruke upoznali su se i vukovarski branitelji koji su “zenge” nazivali “čizmama nad čizmama”.

”Naše ‘žute cipele’ Zenge postale su simbolom brige za hrvatskog branitelja. 1991. godine u Borovu su se proizvodile ‘žute čizme’ koje su rađene kao lohn posao tj. po narudžbi američke tvrtke Royce. Kako narudžba nije isporučena zbog početka Domovinskog rata, čizme su ostale u Borovu. Za vremena zime, braniteljima su dane žute čizme u Borovu te su oni u njima odlazili u obranu i na taj način postale simbolom koraka u bitci za Vukovar. ‘I danas, hodajući šetnicom uz Dunav, ako sklopite oči i čujete vjetar, čuju se koraci žute čizme. Zvuk koraka slobodne vukovarske mladosti’. (Citat iz ulomka iskaza logoraša Veleprometa.)”, objavljeno je na internetskoj stranici Borova, piše Dnevnik.hr.

” data-medium-file=”” data-large-file=”” class=”aligncenter wp-image-36955 size-full td-animation-stack-type0-2″ src=”https://i1.wp.com/www.novizivot.net/wp-content/uploads/2017/10/buba-predsjednik.jpg?resize=696%2C248&ssl=1″ sizes=”(max-width: 1000px) 100vw, 1000px” srcset=”https://www.novizivot.net/wp-content/uploads/2017/10/buba-predsjednik-300×107.jpg 300w, https://www.novizivot.net/wp-content/uploads/2017/10/buba-predsjednik-696×248.jpg 696w, https://i1.wp.com/www.novizivot.net/wp-content/uploads/2017/10/buba-predsjednik.jpg?resize=696%2C248&ssl=1 1000w” alt=”Foto: Facebook” width=”696″ height=”248″ style=”box-sizing: border-box; border: 0px; max-width: 100%; height: auto; text-align: center; clear: both; display: block; margin: 6px auto 0px; transition: opacity 0.3s cubic-bezier(0.39, 0.76, 0.51, 0.56); opacity: 0; width: 696px;”>

Foto: Facebook

Budući da se odricao najvećeg dijela novca koji je zarađivao, njemu je ostajala prosječna plaća jednog građanina Urugvaja.

On sebe ne smatra posebnim, već želi biti običan građanin kao i svi drugi.

Privatno, vozi Wolksvagen Bubu, a kao svoje službeno državno vozilo koristio je Opel Corsu. Neki državni službenici bi se mogli ugledati na njega.

Neverojatno je kako je ovaj bivši predsednik (2015. godine se povukao s tog položaja) predstavljao baš ono što i treba predstavljati – svoj narod! To je bila njegova najveća osveta zlobnicima!


Tko želi biti prvi, neka bude svima poslužitelj. (Mk 9, 30-37)