Home Gospodarstvo Suradnja: Hercegovačke tvrtke u “rušenju zida” između gospodarstva i Sveučilišta u Mostaru

Suradnja: Hercegovačke tvrtke u “rušenju zida” između gospodarstva i Sveučilišta u Mostaru

SHARE

Na Fakultetu strojarstva, računarstva i elektrotehnike Sveučilišta u Mostarupredstavljen je projekt naziva “Povećanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća kroz stvaranje udruženja poduzeća i uspostavljanje tvornice za učenje – Learning Factory“.

Cilj projekta je povećavanje konkurentnosti i inovativnosti malih i srednjih tvrtki iz sektora metala i plastike.

Osnovna aktivnost je stvaranje infrastrukture za suradnju tvrtki kroz formalno udruživanje s definiranjem misije, vizije i strategije, potom izgradnja inovativne infrastrukture za obrazovanje, istraživanje i inovacije koja bi bila na raspolaganju za djelatnike tvrtki i studente fakulteta (Tvornica za učenje).

Projekt je predstavio prof. dr. Ivica Veža s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu te naglasio kako je projekt vrlo važan jer se pokušava uklopiti u Europsku mrežu inovativnih pametnih tvrtki kroz Tvornicu za učenje.

Osnovna ideja je da se sruši zid između sveučilišta i gospodarstva, odnosno industrije, te da se studenti još za vrijeme studija privikavaju na praktični način razmišljanja i rada. Na ovaj način će se prilagoditi uvjetima koji ih sutra čekaju u realnom radnom prostoru, istaknuo je veža.

Glavni voditelj projekta je Fakultet strojarstva, računarstva i elektrotehnike, uz partnere FEAL, Miviko, TEM Mandeks, TT Kabeli, Weltplast, SIK, Bilton, Škutor, Femis, Općina Posušje i Grad Široki Brijeg.

Projekt je važan za cijelu zajednicu, a posebice za naše studente jer stvara infrastrukturu gdje možemo raditi zajedno, odnosno praktično obučavati naše studente u stvarnom tvorničkom okruženju uz pomoć djelatnika Fakulteta. Ovo je veliki prostor za zajednički praktični rad i razmjenu postojećih i stjecanje novih znanja. Fakultet kroz projekt dobiva pomoć u opremanju prostora Tvornice znanja, što je iznimno značajno za razvoj naših studenata – budućih inženjera, istaknuo je dekan FSRE prof. dr. Željko Stojkić.

Vrijednost projekta iznosi 185.000 KM, a prijavljen je i prihvaćen u okviru Mjere 3: Pojačana suradnja između javnoga i privatnoga sektora pri provedbi mjera ekonomskoga oporavka i privrednoga razvoja, na osnovu javno-privatnoga dijaloga i partnerstava za unapređenje inovacija, EU ProLocal Programa za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u Bosni i Hercegovini.

Sufinanciran je uz potporu Europske Unije i implementiran uz pomoć GIZ-a, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru.