Home Kultura FOTO: Učenice OŠ Tina Ujevića Vitina u finalu vjeronaučnog natjecanja

FOTO: Učenice OŠ Tina Ujevića Vitina u finalu vjeronaučnog natjecanja

SHARE

U organizaciji Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije održano je u Osnovnoj školi Tina Ujevića Vitina natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole s područja Ljubuškog i Gruda. Kršćani na putu dijaloga tema je ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade – Natjecanja iz Vjeronauka za osnovnu i srednju školu za 2017./ 2018. godinu koju je priredio dr. sc. Antun Japundžić. U prošloj 2017. godini u se obilježilo 500 godina od početka reformacije pa je to prigoda da se, kroz učenje i natjecanje, pobliže upozna s dijalogom među kršćanima i na taj način i sami učinimo jedan ekumenski korak upoznavajući se s drugim kršćanskim tradicijama te ekumenskim stavovima i nastojanjima koja su do sada učinjena. Kada je riječ o odnosu katolika prema drugim kršćanima, Drugi vatikanski koncil donio je na službenoj razini načela i stavove u kojima se naglašava obraćenje srca te dijalog ljubavi, a u pozadini svega stoji molitva kao temelj »duhovnoga ekumenizma« na putu većeg približavanja te bolje i plodonosnije suradnje među kršćanima.

Za ljubuški i grudski dekanat na Županijskom natjecanju za Vjeronaučnu olimpijadu natjecalo se sedam ekipa iz šest škola po četiri učenika; Osnovna škola fra. Stipana Vrljića – Sovići uz mentoricu Ivanu Vlašić, Osnovna škola Tina Ujevića – Vitina uz mentore Iris Mekinjić i Anu Bubalo, Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić – Ljubuški uz mentoricu Mariju Rajič, Osnovna škola Marka Marulića – Ljubuški uz mentoricu Kristinu Vicković, Osnovna škola Antuna Branka i Stanislava Šimića – Drinovci uz mentoricu Mirelu Primorac i Srednja škola Antuna Branka Šimića uz mentoricu Antoniju Boban.

Nakon okupljanja, molitve i pozdravnih riječi ravnateljice Kornelije Biškoodržan je ispit znanja. Uz natjecanje u OŠ Tina Ujevića Vitina isti dan je održano natjecanje i u drugim školama županija, a u finale su se plasirale 24 ekipe među kojima je Osnovna škola fra. Stipana Vrljića – Sovići uz mentoricu Ivanu Vlašić i učenike Ana Mikulić, Mia Prlić, Ema Mikulić i Nikola Vlašić koji su imali ukupno 226 bodova i Osnovna škola Tina Ujevića – Vitina uz mentore Iris Mekinjić i Anu Bubalo te učenice Nika Barać, Iva Zadro, Milla Zadro i Lucija Barbarić koje su imale 203 boda.

Ovom natjecanju su prethodila školska natjecanje, a pobjedničke ekipe iz osnovne i srednje škole idu na Biskupijsko natjecanje koja će se održati 10. ožujka u Mostaru. Osnovna škola Tina Ujevića Vitina kao domaćin za natjecanje pobrinula se uz svesrdnu pomoć Povjerenstva da se svi natjecatelji i mentori osjećaju dobrodošlima i da im Vitina ostane u lijepom sjećanju te su im poklonili za uspomenu Ilustriranu biografiju „Divan mladić Petar Barbarić“.

Povjerenstvo koje su činili predsjednica Milijana Barbarić, s. Marijana Andrić, Stoja Vasilj, Ina Vukšić i Ana Miličević se pobrinulo da natjecanje prođe u skladu sa svim propisima i u najboljem mogućem redu. Na kraju je svima zavaljeno na sudjelovanju, a pobjednicima se zaželio velik uspjehe na daljnjem natjecanju.

Posted by Ljubuški portal on Dienstag, 13. Februar 2018