Home Zanimljivosti Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna

Korisni trikovi: Stop glavobolji uz šalicu kave sa sokom limuna

SHARE
Kava povećava budnost i koncentraciju, tjera umor te smanjuje rizik od dijabetesa i srčanih oboljenja, no da biste izvukli najbolje od nje, ne pijte više od četiri šalice na dan

Kofein je najrašireniji prirodni stimulans na svijetu. Postoji u raznim oblicima, ali najčešće ga nalazimo u kavi. Jedna šalica sadrži 100 mg kofeina, ali nutricionistici upozoravaju da ne treba premašiti dozu od 400 mg, dakle četiri šalice crne kave, piše 24sata.hr.

– Zbog pretjerivanja često dolazi do predoziranja kofeinom, pa liječnici trebaju biti svjesni mogućeg trovanja kako bi prepoznali i liječili ljude na odgovarajući način – otkriva nutricionistica Sandra Marić Bulat i pojašnjava da jednokratna doza kofeina od 200 mg ne predstavlja rizik za zdrave odrasle osobe, djece i adolescenata.

– Ista količina kofeina ne predstavlja rizik kad se konzumira manje od dva sata prije intenzivne tjelovježbe u normalnim okolišnim uvjetima – ističe nutricionistica.

No da se pozitivni učinci ne bi pretvorili u štetne, stručnjaci savjetuju da ne treba piti više od četiri šalice aromatičnog napitka na dan.