Home Tech Poznato je kada bi se Teslin auto mogao zabiti u našu planetu

Poznato je kada bi se Teslin auto mogao zabiti u našu planetu

SHARE

Teslin crveni Roadster u budućnosti bi svoj samotni put kroz svemir mogao završiti tamo gdje je i počeo – sudarom sa Zemljinom atmosferom, otkrili su novi izračuni naučnika sa Univerziteta u Torontu, prenose 24sata.hr.

Nakon što je poletio na raketi Falcon Heavy, automobil se sada nalazi oko tri miliona kilometara od Zemlje, a očekivalo se da bi u svemiru mogao ostati zauvijek. Međutim, simulacije pokazuju da će ovo svemirsko tijelo skončati svoj put puno ranije.

– Tesla će vjerovatno udariti u Zemlju kroz nekoliko desetaka miliona godina, rekao je Hanno Rein, piše National Geographic.

Rein je s kolegama napravio simulacije puta kojim će proći automobil koji je već klasificiran kao svemirsko tijelo. Radi se o procjeni koja pokazuje da će orbita presijecati putanje Zemlje i Marsa i da će bliski susreti s planetima mijenjati smjer automobila. To cijelu stvar čini težim za predvidjeti, ali uz dovoljan broj simulacija, može se doći do najvjerovatnijeg scenarija.

Njihov izračun tako pokazuje da autu preostaje “samo” par desetaka miliona godina kruženja svemirom. Zna se da će 2091. proći kraj nas i to između Zemlje i Mjeseca i moći će se vidjeti teleskopom. Takvih će susreta biti dosta, no kasnije će stići i bliski prolasci kraj Venere i Marsa, a svaki taj susret promijenit će orbitu automobila.

I dok su izgledi za sudar s Marsom praktično nikakvi, šest posto je vjerovatnosti da bi se auto mogao zabiti u Zemlju za milion godina. Za tri miliona godina izgledi će porasti na 11 posto, a Rein pojašnjava da vjerovatnost udara raste s vremenom.

S njegovom procjenom slaže se i Renu Malhotra sa Univerziteta u Arizoni koji je pojasnio da se auto sada ponaša kao i svaki prirodni objekat otprilike iste veličine. U Zemljinu atmosferu nekoliko puta godišnje ulete objekti takve veličine i takvi su sudari prilično neznačajni, kaže Malhotra. Međutim, on vjeruje da će najvjerovatniji kraj za automobil biti sudar sa Suncem i to već za nekoliko miliona godina.