Home Politika Bošnjački član Predsjedništva BiH prijeti Hrvatskoj

Bošnjački član Predsjedništva BiH prijeti Hrvatskoj

SHARE

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović upozorio je kako je u predstojećem razdoblju moguće očekivati pogoršanje odnosa između njegove zemlje i Hrvatske, a odgovorost za takav razvoj događaja prebacio je na hrvatsku stranu zbog “ignoriranja interesa, stavova i prava BiH”.

“Ako Hrvatska nastavi s ignoriranjem interesa, stavova i prava Bosne i Hercegovine, ti odnosi koji su još dobrosusjedski neizbježno će se pogoršavati. Mnogo toga smo godinama gurali pod tepih i krajnje je vrijeme da se iskreno pristupi rješavanju desetljećima starih otvorenih pitanja. Na to nas obvezuje i nedavno usvojena nova strategija Europske unije (za zapadni Balkan). I nas i Hrvatsku”, kazao je Izetbegović u intervjuu koji je objavio portal Faktor.

Izetbegović je ustvrdio kako “i hrvatska i srpska strana”, svaka iz svojih interesa, kako bi ostvarile svoje ciljeve, svjesno šire netočne informacije o radikaliziranju Bošnjaka i opasnosti od islamskog ekstremizma u BiH. “Rade to i hrvatska i srpska strana. Hrvatskoj je cilj novi izborni zakon (u BiH), srpskoj nešto opasnije od tog – izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih postrojbi, za tvrdnje o ‘nemogućem životu s Bošnjacima’ i potrebi za ‘izlazak iz propale zajednice koja se radikalizira’ i tako dalje. Sve što oni rade i planiraju raditi, imputirat će nama”, ocijenio je Izetbegović.

Dodao je kako u vezi s izbornim zakonom očekuje snažnije angažiranje međunarodne zajednice ne bi li se postigao dogovor prije svibnja, odnosno prije zakonskog roka za raspisivanje izbora najavljenih za listopad.

Na pitanje o naoružavanju policije u Republici Srpskoj tisućama novih pušaka Izetbegović je odgovorio kako to jest razlog za zabrinutost. “Nabavili su deseterostruko više pušaka od realnih potreba policije RS-a. Uznemirujuća je to poruka za sve normalne i dobronamjerne ljude u BiH”, kazao je Izetbegović.

Izvor: HRT.hr