Home Politika MINISTAR UPRAVE ODGOVORIO SRPSKOM NARODNOM VIJEĆU ‘Zastupljeni ste jako dobro, kad bi...

MINISTAR UPRAVE ODGOVORIO SRPSKOM NARODNOM VIJEĆU ‘Zastupljeni ste jako dobro, kad bi Hrvati u Srbiji imali takva prava…’

SHARE

Naglasio je kako naročito podržava zadnji zahtjev SNV-a, a to je žurno uključivanje svih susjednih zemalja u europske integracije.

Ministar uprave Lovro Kuščević ustvrdio je u utorak da nacionalne u Hrvatskoj imaju sjajan status te da Hrvatska može biti primjer svim zemljama u regiji.

‘Bio bih zadovoljan kad bi takva prava hrvatska nacionalna manjina imala i u Srbiji, poručio je u utorak ministar uprave Lovro Kuščević’, komentirajući Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj Srpskog narodnog vijeća (SNV).

‘Nacionalne manjine su posebna vrijednost svake države, pa tako i Republike Hrvatske i upravo zato imaju i posebno mjesto i u Ustavu i u zakonu i u podzakonskim aktima. Upravo radi toga Vlada je i donijela operativni program za nacionalne manjine 2017.-2020. koji se provodi i koji jamči svim nacionalnim manjinama u Hrvatskoj ostvarenje svih njihovih prava’, rekao je ministar Kuščević.

Što se tiče zahtjeva SNV-a, rekao je da niti u Erdutskom sporazumu, a niti u Ustavu RH i zakonima ne postoji mogućnost samostalnosti i nekakve lokalne samouprave. ‘Tako mislim da to pitanje uopće nije za raspravu’, poručio je Kuščević.

‘Dapače, predstavnici nacionalnih manjina, pa tako i srpske nacionalne manjine su zastupljeni jako dobro u lokalnoj i regionalnoj samoupravi – imaju nekoliko desetaka zamjenika načelnika, gradonačelnika, župana, imaju jako puno općinskih i županijskih vijećnika, zastupljeni su u tijelima Vlade. Prema tome, mislim da ovo sve nema nikakvu pravnu osnovu’, naglasio je ministar uprave.

Bitnim je istaknuo i da biračka prava nacionalnih manjina nisu narušena. ‘Oni mogu glasovati u svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave gdje žive’, naglašava Kuščević.

‘Je li potrebno napraviti drukčije popise birača, je li potrebno sam čin glasovanja ustrojiti na drugačiji način, o tome ćemo razgovarati. Međutim, ostaje bitno da se svi oni mogu izjasniti onako kako se osjećaju i da mogu ostvariti svoje Ustavom zajamćeno pravo glasa i imati svoje predstavnike na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini’, istaknuo je.

Naglasio je kako naročito podržava zadnji zahtjev SNV-a, a to je žurno uključivanje svih susjednih zemalja u europske integracije.

‘Tu naročito mislim na Srbiju i Bosnu i Hercegovinu. Mislim da će to doprinijeti – kad budemo svi zajedno živjeli u istoj državi, s istim pravilima, u europskoj državi – i boljem razumijevanju i boljim međusobnim odnosima’, poručio je Kuščević.

Srpsko narodno vijeće (SNV) objavilo je Izjavu o pravima Srba u Hrvatskoj, usvojenu na trećoj Velikoj skupštini održanoj prošlog tjedna, u kojoj se ocjenjuje da u proteklih pet godina položaj Srba u Hrvatskoj nije unaprijeđen, nego je u nizu aspekata i unazađen, te se u 13 točaka navode zadaci u borbi za neostvarena prava i za očuvanje onih koja su ostvarena.

Velika skupština Srpskog narodnog vijeća očekuje da će Vlada i državne institucije aktivno i tijesno surađivati na realizaciji ciljeva navedenih u Izjavi.

SNV u njoj, među inim, navodi da ‘institucije srpske zajednice, posebno Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina, moraju dobiti status manjinskih samouprava’.

Ističe da su Srbi i sada nedovoljno zastupljeni u državnim i javnim službama, te očekuje i traži od Vlade i institucija da zaustave taj trend.

Očekuje i dosljedno provođenje zajamčenih prava na jezik, pismo i obrazovanje pripadnika srpske zajednice u Hrvatskoj, upozorava i da ostvarivanje biračkog prava pripadnika nacionalnih manjina nije u skladu s Ustavom ‘jer se narušava tajnost biračkog postupka i proizvodi segregacija na biračkim mjestima’.

Na kraju se ističe da su za sve organizacije Srba u Hrvatskoj od ogromne važnosti trajno unapređivanje odnosa između Hrvatske i Srbije te europska integracija zemalja prostora bivše Jugoslavije, posebno Republike Srbije, kao pretpostavke stabilnosti i napretka.