Home Društvo Snijeg i olujni vjetar zatvaraju ceste, stiglo i upozorenje: Ne putujte ako...

Snijeg i olujni vjetar zatvaraju ceste, stiglo i upozorenje: Ne putujte ako ne morate!

SHARE
Zbog intenzivnih sniježnih padalina i jakog vjetra koji stvara sniježne nanose od 18:30 sati na snazi je zabrana prometa za sva vozila na regionalnom putu R-419 Mihalji-Blidinje.Na dionicama u višim predjelima mjestimično ima snijega na kolovozu, a izdvajamo puteve: Sarajevo-Rogatica, Gornji Vakuf-Prozor, Semizovac-Olovo-Kladanj, Trnovo-Foča, Livno-Bosansko Grahovo-Drvar, Livno-Kupres i Banja Luka-Turbe.

Jak vjetar povremeno formira sniježne nanose na putevima na širem području: Posušja, Tomislavgrada, Glamoča, Bosanskog Grahova i Kupresa.

Na magistralnom putu M-14 Srbljani-Bosanska Krupa upozoravamo na mogućnost sniježnih lavina.

Na ostalim putevima u našoj zemlji prometuje se po pretežno mokrom kolovozu, a upozoravamo na moguću poledicu, posebno na dionicama u višim predjelima na mostovima i prilazima tunelima. Skrećemo pažnju i na učestale odrone, te apeliramo na vozače da voze opreznije. Napominjemo da je posjedovanje zimske opreme zakonski obavezno.

Na autoputu A-1 dionici Sarajevo zapad-Lepenica zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo, promet je u desnoj cijevi tunela Igman, kao i na mjestu radova, preusmjeren iz vozne u preticajnu traku. Molimo vozače da na ovoj dionici autoputa voze smanjenom brzinom.

Zbog aktiviranih klizišta izmjenjen je režim prometa  i na magistralnom putu M-16 Banja Luka-Crna Rijeka (na lokalitetu Gornji Šeher), kao i na regionalnim putevima R-441 Banja Luka-Turbe (Ljubačevo) i R-454a Bratunac-Drinjača.

Na magistralnom putu M-14.2 Resanovci-Drvar prometuje se jednom trakom, a razlog je urušavanje potpornog zida.

Na graničnim prijelazima ne čeka se duže od 30 minuta.

Kada je riječ o Hrvatskoj, teretna vozila iz unutrašnjosti prema Dalmaciji mogu prometovati državnom cestom DC1 Karlovac-Korenica-Gračac ili autocestom A1 do čvora Sveti Rok, te dalje državnim cestama: Sveti Rok-Gračac (DC50) -Obrovac-Benkovac (DC27) i obrnuto,  javio je u 16,15 sati Hrvatski autoklub (HAK), koji upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme, a ako je moguće – neka odgode putovanje.

Trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci te obrnuto (zimski uvjeti i zabrana zbog vjetra). 

Zbog olujnog vjetra za sav su promet zatvorene: autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za sva vozila je državnom cestom DC27 Benkovac-Karin-Obrovac-Gračac i obrnuto), Jadranska magistrala (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene, državna cesta Maslenica-Zaton Obrovački (DC54).

Samo za osobna vozila otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Čavle i Delnice, autocesta A7 Draga-Šmrika, Jadranska magistrala (DC8) između Bakra i Senja, Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).
Zbog oštećenja bukobrana za sav promet zatvorena je dionica ceste A7 između čvorova Šmrika i Hreljin u smjeru Rijeke.

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Lici, Gorskom kotaru, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Slavoniji te zaleđu Dalmacije. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, osobito na mostovima i nadvožnjacima. 

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na pojedinim cestama u Lici i Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Bosiljevo, državnu cestu DC1 na dionici Gračac-Palanka-Oćestovo (Knin), te državnu cestu DC3 kroz Gorski kotar između Zdihova i Kikovice. 

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicom i tegljače s poluprikolicom na graničnim prijelzima: Ličko Petrovo Selo, Prezid, Čabar i Brod na Kupi. 

U prekidu su: katamaranske linije – Novalja-Rab-Rijeka, Mali Lošinj-Rijeka, Split-Hvar-Vela Luka-Ubli, Split-Milna-Vis, Split-Bol-Jelsa, Split-Hvar-Korčula, brodska linija – Mali Lošinj-Unije-Susak i  trajektna linija: Lopar-Valbiska i Prizna-Žigljen. 

Trajekt na liniji Brestova-Porozina ne prevozi autobuse i teretna vozilaiznad 3 tone nosivosti.