Home Društvo HRVATICA RADI U AUSTRIJI KAO NJEGOVATELJICA Ako smanje dječji doplatak više to...

HRVATICA RADI U AUSTRIJI KAO NJEGOVATELJICA Ako smanje dječji doplatak više to neće raditi: ‘Ne isplati se’

SHARE

Annenpost navodi da bi smanjenje doplatka mogli imati nepredvidive posljedice.

Brigita Periček u Austriji radi kao njegovateljica starije osobe. Posao je to koji traje 24 sata dnevno po dva tjedna, nakon čega slijedi dva tjedna odmora. I tako posljednje dvije godine.

Brigita je jedna od hrvatskih državljana koje će pogoditi smanjenje dječjeg doplatka za djecu EU ‘stranaca’, ako se ostvare najave iz austrijskog državnog vrha, javlja Annenpost.

U Hrvatskoj, pojašnjava ona, nema dječjeg doplatka za djecu stariju od 18 godina, bez obzira što još uvijek idu u školu ili na studij pa ne zarađuju. Ovako, Brigita dobiva oko 400 eura mjesečno od austrijske države, što njenoj obitelji olakšava život i omogućava djeci studiranje.

Ako se dječji doplatak, između ostalih i za hrvatske državljane smanji, više ne planira raditi u Austriji, gdje trenutno plaća doprinose. Pojašnjava da je zarada u Austriji veća nego u Hrvatskoj, ali ne toliko veća da bi joj se isplatilo raditi za manje novca.

Kad austrijske vlasti govore o tome da je pošteno smanjiti dječji doplatak prema troškovima života u zemlji u kojoj djeca žive, Brigita kaže da je to relativno. Jer, pojašnjava, u Hrvatskoj je hrana često skuplja nego u Austriji.

Annenpost navodi da bi smanjenje doplatka mogli imati nepredvidive posljedice. I dok neki vjeruju da se neće dogoditi ništa značajno, drugi smatraju da bi moglo doći do manjka radne snage, a posebno u sektoru njegovateljstva. Zaključuju da je broj ljudi o kojima se treba brinuti sve veći i da o njima netko treba voditi računa.