Home Društvo Nezapamćene hladnoće – Ovo nije šala: U Splitu će biti -6, Mostaru...

Nezapamćene hladnoće – Ovo nije šala: U Splitu će biti -6, Mostaru -13, u Zagrebu će biti -19, a u Glini čak -20 stupnjeva!

SHARE

Nezapamćene hladnoće: Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a u gorju i do -20 °C

Najavljivani sibirski val polako, ali sigurno dolazi prema Hrvatskoj.

– Na vrijeme u Hrvatskoj sljedećih će dana djelovati ciklonalno polje s centrom u središnjem Sredozemlju. Na prednjoj strani ciklone pritječe značajna količina vlažnog zraka, dok sa sjeveroistoka, jačanjem sibirske anticiklone, dolazi hladan zrak. Zbog takve sinoptičke situacije, u Hrvatskoj će do petka prevladavati oblačno, u unutrašnjosti uz snijeg, a na Jadranu uglavnom kiša – objavio je DHMZ.

Kako navode, oborina će povremeno biti intenzivnija, u Dalmaciji obilna kiša i pljuskovi, a u unutrašnjosti umjeren do jak snijeg uz stvaranje novog debljeg snježnog pokrivača. Najviše novog snijega očekuje se u gorskim predjelima gdje će zbog jakog vjetra biti mećave i snježnih zapuha. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Malo snijega nošenog jakim vjetrom može pasti i duž obale te na otocima.

Vjetrovito vrijeme uz povremene obilne oborine stvarat će probleme u prometu, ponajprije u gorskim predjelima te podno Velebita.

– Nakon tog snježnog razdoblja, ojačat će sibirska anticiklona te će se sa sjeveroistoka Europe spustiti polarna kontinentalna zračna masa s osjetno hladnijim zrakom. Stoga se potkraj subote i u noći na nedjelju očekuje znatni pad temperature uz vrijednosti između -10 °C i -5 °C, u gorju moguće i niže. Hladno će biti i na Jadranu uz temperaturu oko 0 °C, a osobito na sjevernom dijelu i mjestimice do -3 °C. Od ponedjeljka pa barem do sredine sljedećeg tjedna bit će još hladnije. U pojedine dane vrijednosti minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a ponegdje u gorju i -20 °C. Dani će biti studeni pa će i najviša dnevna temperatura zraka biti ispod 0 °C. Negativnih vrijednosti jutarnje temperature bit će i na Jadranu, a osjet hladnoće dodatno će pojačati jaka bura. Ponegdje duž obale ni dnevna temperatura neće biti viša od 0 °C – piše DHMZ.

Tako se, prema sedmodnevnoj prognozi, u Zagrebu u nedjelju očekuje -8 stupnjeva, a u srijedu čak -19 stupnjeva.

Mostar:

foto: meteo.hr

Od nedjelje pa nadalje, temperature ispod nule očekuju se i u Dalmaciji. Tako se za srijedu prognozira da će u Zadru biti -6 stupnjeva, u Šibeniku -10, u Splitu -6 stupnjeva, a u Dubrovniku -2 stupnja Celzijusa.

foto: meteo.hrfoto: meteo.hrfoto: meteo.hr

foto: meteo.hr

Rijeka će se u nedjelju probuditi na -4 stupnja, u ponedjeljak na -7, utorak -8, a u srijedu na -9 stupnjeva.

foto: meteo.hr

Val iznimne hladnoće neće zaobići ni Slavoniju. Tako se u Slavonskom Brodu u nedjelju očekuje -7, a u srijedu čak -16 stupnjeva. Isto se očekuje i u Osijeku.

foto: meteo.hrfoto: meteo.hr

U Vukovaru se, pak, u srijedu očekuje temperatura od -15 stupnjeva.

Najhladnije će u srijedu biti, prema prognozi DHMZ-a, u Glini. Tamo se naime očekuje temperatura od -20 stupnjeva.

foto: meteo.hr

DHMZ napominje kako hladni val, koji će zahvatiti Hrvatsku, ali i veći dio Europe, može prouzročiti probleme na infrastrukturi te opskrbi energijom.

– Zbog jakog vjetra i poledice nastavit će se problemi u prometu. Također može doći do štete uslijed smrzavanja već propupalih poljoprivrednih kultura, osobito u Dalmaciji. Upozoravamo da dugotrajna izloženost hladnoći može biti opasna i za zdravlje te život ljudi i životinja – navode u DHMZ-u.

Najniža temperatura u Hrvatskoj bila je -34,6 stupnjeva

Vibor Cipan, zagrebački IT-jevac, suosnivač tvrtke UX Passion, objavio je infografike s najnižim zabilježenim temperaturama u pojedinim europskim zemljama. Najniža temperatura, nimalo iznenađujuće, zabilježena je u Rusiji, -58,1 stupanj. Daleko nisu ni skandinavske zemlje. S druge strane, najtoplije je na samom zapadu Europe. U Hrvatskoj je najniža temperatura, -34,6 stupnjeva, zabilježena u Gračacu 13. siječnja 2003. godine, navodi Cipan.