Home Društvo Stalna skrb potrebna je za 20-ak starih, bolesnih i nemoćnih osoba u...

Stalna skrb potrebna je za 20-ak starih, bolesnih i nemoćnih osoba u Brotnju

SHARE

Pomoć potrebitima

Zanimljivo je da je u 2010. godini u općini Čitluk također bilo mnogo potrebitih obitelji, zbog čega su se tada Crveni križ Čitluka i MZ aktivno uključili u akciju pružanja pomoći socijalno najugroženijim kategorijama Brotnjaka. Zahvaljujući predstavnicima MZ i volonterima Crvenog križa općine Čitluk, 2010. godine više od 100 osoba iz Brotnja dobilo je humanitarnu pomoć u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama. U prosincu te godine CK općine Čitluk organizirao je sastanak s predstavnicima mjesnih zajednica na kojem je dogovorena uspostava javne dostavne pučke kuhinje za stare, bolesne i nemoćne osobe. Prema podacima koje smo dobili od Andrije Stojića, tajnika CK Čitluk, tada je u Brotnju živjela 51 takva osoba. Baš kao i 20-ak sadašnjih najugroženijih osoba u Brotnju, to su uglavnom bile starije, bolesne, nemoćne i za rad nesposobne osobe bez osnovnih uvjeta za život, a čije su socijalne prilike i materijalno stanje izuzetno teški i uglavnom su bez rodbine i skrbnika. Budući da takve osobe trebaju pomoć drugih, taj hvalevrijedan projekt Crvenog križa i MZ uspješno je realiziran u ožujku 2011. godine. Tada su se u kuhinjama 4 restorana i u hotelu dvaputa tjedno pripremala i 51 korisniku dostavljala po dva topla obroka. Taj humanitarni projekt pod nazivom “Oni to trebaju, a ti im daruješ”, CK Čitluka uspio je realizirati uz podršku i senzibiliziranje javnosti, šire društvene zajednice, gospodarstvenika, ustanova i pojedinaca.

Stalni izvori financiranja

Temeljni cilj toga bio je dostavu hrane iz pučke kuhinje uvrstiti u općinski i županijski proračun te na taj način osigurati stalne i stabilne izvore financiranja u budućnosti. Nažalost, dostava hrane nemoćnima trajala je tek koji mjesec, pa je taj projekt brzo zaustavljen i zaboravljen. Prema riječima Andrije Stojića, tajnika CK Čitluk, to se dogodilo stoga jer je ponestalo sponzora.

On kaže kako humanitarne organizacije i sada potrebitim korisnicima dijele nekvarljive prehrambene proizvode, ali upozorava kako stare, bolesne i nemoćne osobe tu hranu same ne mogu pripremati pa su ostavljene na milost dragom Bogu i dobrim susjedima. Doista je nevjerojatno da se za 20-ak današnjih takvih osoba iz općine Čitluk, koja se svrstava među razvijenije općine u BiH, ne može uspostaviti stalna dostava hrane. Mišljenja smo da bi se uz malo više dobre volje, truda i zauzimanja svih, ponovno mogla uspostaviti dostava hrane iz pučke kuhinje potrebitim Brotnjacima.