Home Crna kronika SUDITE MU KAO ODRASLOJ OSOBI! Dnevno je pušio po tri džointa i...

SUDITE MU KAO ODRASLOJ OSOBI! Dnevno je pušio po tri džointa i šmrkao kokain

SHARE

David Komšić je emocionalno nestabilna osoba koja ima slabu samokontrolu i sniženu toleranciju na frustracije. Nastoji umanjiti vlastitu odgovornost, pa slijedom toga ima očekivanja. U komunikaciji je pristojan, a sustav vrijednosti mu je jednostavan i usmjeren prema materijalnom konceptu.

Izrazito je povezan s obitelji, čak ovisan o njoj. Verbalizira osjećaj krivnje, ali više zbog toga što osjeća sram prema obitelji. Nisko je empatičan, a u razgovoru daje socijalno poželjne odgovore.

Ponašanje je prošlo gradaciju

Prije tragičnog događaja imao je grandiozne ideje koje nisu bile potkrijepljene ničim konkretnim. U razgovoru je kazao da cigarete puši posljednjih pet godina, a svaki dan pušio je i dva-tri džointa. Tijekom izlazaka vikendom konzumirao je kokain i žestoki alkohol, a imponiralo mu je društvo osoba koje su od njega starije tri-četiri godine. Jedini životni uzor mu je otac, a sebe doživljava kao uspješnu, ugodnu i odgovornu osobu. Ima 20 godina, njegov je identitet formiran, a pokazuje elemente devijantnog i antisocijalnog ponašanja. Odluke donosi samostalno i bez previše zadrške. Smatram da njegovo ponašanje nije moguće objasniti kao eksces ni kao mladenačku nepromišljenost. Njegovo je ponašanje prošlo gradaciju. Prvo je bilo rizično, pa je prešlo u teškoće u ponašanju koje su se manifestirale nasilnim ispadima i konzumiranjem lakih draga, radi čega je prekršajno sankcioniran, a na kraju je došlo do poremećaja u ponašanju koje je dovelo do počinjenja kaznenog djela. Zbog svega toga smatram da nema elemenata da se Komšiću sudi prema Zakonu o sudovima za mladež, već prema osnovnom zakonu.

Manjkav nalaz CZSS-a

Najznačajniji su to navodi iz izvješća Mateje Babić, sudske savjetnice, koja je po nalogu suda napravila izvješće o socijalno-ekonomskim prilikama obitelji Komšić. Da bi to napravila, razgovarala je i s Komšićem i njegovim roditeljima, tražila podatke od Centra za socijalnu skrb, koji je sudu, čulo se na prijašnjim raspravama, dostavio vrlo manjkav nalaz o prilikama obitelj Komšić. U izvještaju Centra za socijalnu skrb koji je dostavljen sudu nije bilo podataka o Komšićevoj kažnjavanosti, a socijalna radnica s njim nije razgovarala nakon ubojstva. Nalaz koji je dostavljen sudu nastao je nakon što je Komšić bio optužen i suđen zbog izazivanja nesreće sa smrtnom posljedicom, zbog čega je pravomoćno osuđen na godinu i dva mjeseca zatvora. Zbog manjkavosti tog nalaza, sud je od sudske savjetnice tražio da napravi novo izvješće, a taj je detalj Komšićevoj obrani sporan.

Obrana je tražila da se to izvješće izdvoji iz spisa kao nezakonit dokaz jer smatra da sud ne može na raspravi izvoditi dokaz bez suglasnosti stranaka. Osim toga, ne pristane li sud izdvojiti taj dokaz, tražila je da onda isključi javnost dok on bude provođen.

Sutkinja Sanja Mazalin odbila je oba prijedloga obrane, a hoće li javnost biti isključena kada budu iskazivali psihijatar i psiholog, što obrana također traži, bit će odlučeno naknadno. Obrana je na kraju prigovorila na izvješće sudske savjetnice jer i dalje smatra da je riječ o nezakonitom dokazu.