Home Zanimljivosti Ovaj neugodan zdravstveni problem uzrok je brojnih razvoda

Ovaj neugodan zdravstveni problem uzrok je brojnih razvoda

SHARE

Pejronijeva bolest – medicinsko stanje koje se odlikuje zakrivljenošću muškog spolnog organa, pogađa oko 10 posto muške populacije. Uzrok mogu da budu genetika ili oštećenje, nakon kojeg tkivo počinje nepravilno da se obnavlja, uzrokujući deformitet, prenosi B92.

Najnovije istraživanje, koje je provelo Urološko društvo Australije i Novog Zelanda, pokazalo je da jedan od šest muškaraca sa ovim stanjem osjeća neprijatnost tokom erekcije, da više od četvrtine ispitanika muči izgled njihovog penisa i da petina njih ima poteškoće sa seksualnim odnosom.

Urolog Erik Čung, vodeći naučnik istraživanja, ističe da mnogi muškarci sa zakrivljenim penisom trpe veliki mentalni i fizički stres, naročito kada je riječ o romantičnim vezama.

“Mnogi pacijenti sa Pejronijevom bolešću osjećaju bol tokom penetrativnog seksa, a u pojedinim slučajevima nanose bol svojim partnericama. Bolest ponekad uzrokuje i slabljenje cirkulacije u polnom organu, što dovodi do erektilne disfunkcije”, kaže Čung.

Profesor ističe da je kod većine pacijenata zastupljen ugao zakrivljenosti od 30 do 60 stepeni.

Ukoliko je riječ o blažem stanju, liječenje nije potrebno, dok se hirurška intervencija provodi samo kod najtežih slučajeva. Još nije utvrđena točna terapija koja dovodi do izlječenja.

“Kod pojedinih pacijenata dolazi do pojave ulegnuća na penisu, tako da jedna strana bude kraća u odnosu na drugu”, objašnjava Čung.

“U pitanju je tabu tema. Mali broj pacijenata će otkriti da ima taj problem. Pojedini muškarci zapadaju u depresiju, a ima onih koji dolaze sa tvrdnjom da se njihov brak raspao zbog tog stanja”, dodaje urolog.

Rezultati istraživanja biti će predstavljeni na konferenciji Međunarodnog društva za seksualnu medicinu u Lisabonu, koja se održava sljedeće nedelje.

Istraživanje iz 2017. godine je, također, pokazalo da je kod muškaraca sa ovim stanjem rizik od karcinoma testisa veći za 40 posto, od melanoma za 29 posto i od raka stomaka za 40 posto. Naučnici iz Teksasa navode da bi za to mogao da bude odgovoran gen koji utiče na oblik penisa.