Home Kultura Knjižnica Ljubuški počinje s projektom pokretne knjižnice

Knjižnica Ljubuški počinje s projektom pokretne knjižnice

SHARE

Popularne pokretne knjižnice od velikog su značaja za stanovnike manjih općina gdje pristup knjižnici nije usputna radnja, stoga i Knjižnica Ljubuški počinje s projektom pokretne knjižnice – u početku izričito kao pomoć starijim i nemoćnim osobama, uključujući štićenike u domovima za umirovljenike te polaznike dječjih vrtića. Ujedno, nakana je da spomenuta usluga u dogledno vrijeme bude proširena nabavkom bibliobusa, kada će ciljana publika postati učenici područnih škola i stanovnici sela i zaselaka te generalno ruralnih područja.

Omogućivanjem dostupnosti barem nekih oblika kulturne, informativne i obrazovne ponude kroz knjižnične usluge, pokretne knjižnice nezamjenjivo pridonose kvaliteti života stanovništva koje je inače u mnogim drugim segmentima u neravnopravnom položaju, već samim prometnim i geografskih položajem mjesta u kojima žive.

Podsjećamo, pokretna knjižnica, u najširem smislu, zbirka je knjižnične građe smještena u nekoj vrsti prijevoznog sredstva. Najčešća vrsta pokretne knjižnice je bibliobus – vozilo na autobusnom ili kamionskom podvozju, namjenski građeno i opremljeno za smještaj knjižnične građe. Osnovno obilježje i prednost pokretne knjižnice je mogućnost da istim fondom, osobljem i opremom pruža knjižnične usluge stanovništvu na međusobno udaljenim područjima.