Home Crna kronika Branitelji blokirali promet, putnici ogorčeni, politika šuti, policija se “sprema”

Branitelji blokirali promet, putnici ogorčeni, politika šuti, policija se “sprema”

SHARE

Od danas na području Federacije BiH prosvjeduju razvojačeni branitelji HVO-a i Armije BiH koji traže da se ispune njihovi zahtjevi.

Na prosvjede su izašli jer Parlament FBiH nije zakazao tematsku sjednicu na kojoj bi raspravljao o njihovim zahtjevima.

Promet između Sarajeva i Mostara je u prekidu, a jedini slobodan pravac je preko Središnje Bosne, točnije Kiseljaka, Viteza, Novog Travnika – Bugojna – Prozora do Mostara.

U tunelu na Ivan-sedlu večeras iza 21 sat došlo je do verbalnog sukoba putnika koji već satima čekaju u koloni. Prema videoprilogu kojega je objavio Dnevni Avaz, jedan broj putnika međusobno se vrijeđao i psovao. Uzrok sukoba nije poznat.

Oko 20:30 sati prosvjednicima je dostavljena hrana, a to je jedan od pokazatelja da se oni ne namjeravaju povući.

Za sada se nitko od političara nije obratio ljudima koji prosvjeduju, a policija je objavila kako je u pripravnosti, ma što god to značilo.

Komesar: “Policija će poduzeti radnje kad se steknu uvjeti”

Kako piše Klix.ba tisuće građana satima su blokirani na cestama u Federacij BiiH, a županijska ministarstva unutarnjih poslova još uvijek nisu intervenirala kako bi omogućila normalano prometovanje.

Policijski komesar Kantona Sarajevo Mevludin Halilović kazao je u razgovoru za Klix.ba kako se prosvjednicima još uvijek nije nitko obratio i da MUP KS radi svoj posao “koliko može”.

“Vidjet ćemo što će donijeti noć i hoće li se tko pojaviti ispred branitelja da razgovara. Mi nemamo podatke ni o organizatoru tako da nemamo s kim razgovarati”, rekao je Halilović.

Halilovića su pitali i hoće li će sarajevska policija iskoristiti zakonske ovlasti i intervenirati kako bi se odblokirale prometnice.

“Kada se ispune uvjeti policija će poduzeti zakonom predviđene mjere”, poručio je Halilović.

Iz Klixa su kontaktirali Federalnu upravu policije (FUP) iz koje su im kazali kako oni nemaju nikakve nadležnosti u vezi s uspostavljem redovnog prometa s obzirom na to da je riječ o nadležnosti županijskih ministarstava unutarnjih poslova.

Građani koji se nalaze na dijelovima blokiranih cesta već satima upozoravaju kako se u automobilima nalaze djeca i kako nisu opskrbljeni dovoljnim količinama hrane i vode.

Vidno nezadovoljni odlukom nekadašnjih branitelja o blokadi prometnica su i poslodavci koji su im jasno poručili da blokiraju rad institucija koje su uzrok njihovog problema, a ne da usporavaju odvijanje radnih procesa i protok roba u FBiH.

Izvor: Avaz.ba/Klix.ba / Foto: Avaz.ba