Home Gospodarstvo VRGORAČKI MESARI U OFENZIVI Braća Pivac tvrde da ih ne zanima...

VRGORAČKI MESARI U OFENZIVI Braća Pivac tvrde da ih ne zanima slovenski Kras, no Kraš je sasvim druga priča

SHARE

Mesna industrija Braća Pivac pokazala je interes za preuzimanje Krasa, poznatog slovenskog proizvođača mesnih proizvoda, javljaju slovenski mediji. Vrgorački mesari aktivni su i na Zagrebačkoj burzi te ustrajno kupuju dionice Kraša, opasno se približavajući zakonskoj granici za objavljivanje ponude za preuzimanje

Kako piše ljubljanski Dnevnik, Mesna industrija Kras traži strateškog partnera koji bi financijski ojačao prezaduženu tvrtku iz Sežane.

Prema neslužbenim informacijama, za Kras je zainteresirana Mesna industrija Braća Pivac. Međutim vodstvo Krasa tu je informaciju demantiralo, a na upit tportala i iz Mesne industrije Pivac poručili su da nisu razmatrali mogućnost ulaganja u slovensku tvrtku.

Dnevnik navodi da su ozbiljne financijske teškoće tvrtke kćeri Mesnine dežele Kranjske, koju je Kras 2003. kupio od Mercatora, bile točka na ‘i’ dugotrajne krize Krasa.

Mesna industrija Braća Pivac, na čelu s Ivicom Pivcem, u zadnjih desetak godina izrasla je u jednog od najvećih proizvođača te uvoznika mesa i mesnih prerađevina u Hrvatskoj. Uz snažan organski rast, Pivci su preuzeli nekoliko kompanija iz branše (Dalmesso, PPK, Vajda), a značajan kapital uložili su u turističke kapacitete (Hotel Miramare).

Jedna od omiljenih ulagačkih meta braće Pivac je zagrebački Kraš, čije dionice godinama ustrajno kupuju na Zagrebačkoj burzi. U posljednjih godinu dana kupili su 21.650 dionica i povećali svoj udjel u Krašu s 22,5 na 24,1 posto. Time su se ozbiljno približili granici od 25 posto, koja podrazumijeva zakonsku obvezu objavljivanja javne ponude za preuzimanje.

U dosadašnjoj komunikaciji iz Kraša su isticali da braću Pivac vide kao prijateljske ulagače, a iz Pivca su poručivali da ‘dionice Kraša kupuju isključivo radi procjene da je riječ o dobrom ulaganju’.

Na upit tportala o tome namjeravaju li u dogledno vrijeme objaviti ponudu za preuzimanje Kraša i ovoga puta dobili smo neodređen odgovor:

‘Što se tiče ulaganja u konditorsku industriju Kraš d.d., svojedobno smo procijenili da je dionica Kraša perspektivna s obzirom na poslovanje poduzeća, vrijednost brenda i ostale čimbenike. Naše je ulaganje u tu tvrtku vrlo transparentno i otvoreno. Smatramo da je to za nas dobra poslovna odluka, a u samoj prehrambenoj industriji vidimo potencijal za razvoj čitave zajednice’, poručili su iz Mesne industrije Braća Pivac.

Unatoč miroljubivim porukama, nema sumnje da se u pozadini vodi rovovska bitka između dvije strane. Kraš je jedna od rijetkih velikih kompanija koje su zadržale radničko dioničarstvo kao dominantan vlasnički model. Međutim, premda menadžment s radnicima kontrolira kompaniju, nakon privatizacije nikad nisu uspjeli steći natpolovični udjel u vlasništvu. Stoga je najveći hrvatski proizvođač slastica uvijek figurirao kao potencijalna meta preuzimanja.

Ozbiljna opasnost od preuzimanja zaprijetila je prije dvije godine, kada je Kapitalni fond prodavao svoj udjel od 6,8 posto u Krašu. Međutim udjel je otkupila sama kompanija s namjerom da ojača radničko dioničarstvo.

Cijena dionice Kraša na Zagrebačkoj burzi pala je od početka godine za 4,35 posto Izvor: Pixsell / Autor: Zarko Basic/PIXSELL
Ako u dogledno vrijeme braća Pivac odluče krenuti u preuzimanje, teško je da će se radnici i menadžeri moći oduprijeti tome. U trenutnoj vlasničkoj strukturi radnici kroz ESOP program drže 19,76 posto dionica, u tvrtkinom trezoru je 5,42 posto vlastitih dionica, a još nekoliko postotaka je u rukama sadašnjih i bivših menadžera. No procjenjuje se da je najmanje 55 posto dionica slobodno za trgovanje (free-float).

S obzirom na depresivnu situaciju na Zagrebačkoj burzi, može se očekivati da će značajan dio ‘slobodnjaka’ prihvatiti ponudu, osobito ako bude sadržavala odgovarajuću premiju na tržišnu cijenu.

U postojećim okolnostima Pivci bi za javnu ponudu trebali osigurati minimalno oko 470 milijuna kuna, koliko po trenutnim tržišnim cijenama vrijedi 75-postotni udjel u Krašu.

Grupaciju Pivac, pored Mesne industrije Braća Pivac, čine PPK karlovačka mesna industrija, čakovečka Vajda i Dalmesso iz Klisa, a u njoj je ukupno zaposleno oko 2200 ljudi, od čega oko 1180 radi u MI Braća Pivac. Matična kompanija je u 2016. ostvarila ukupan prihod od 1,13 milijardi kuna, uz čistu dobit od 50,6 milijuna kuna.

tportal.hr