Home Crna kronika Ledena kiša, poledica i – kaos: ‘Nemam riječi, sramota i užas!’

Ledena kiša, poledica i – kaos: ‘Nemam riječi, sramota i užas!’

SHARE

Užasno je sklisko, ledena kiša pada i kamion se izvrtio na cesti i popriječio put ostalima. Hvala Bogu, nitko nije ozlijeđen. Ni dalje situacija nije ništa bolje, nemam riječi za ovaj kaos, kazao nam je vozač

Kaos na cestama dočekao je vozače diljem zemlje već od ranog jutra u petak. Ledena kiša, snijeg i poledica uzrokovali su brojne probleme, posebice kamionima i autobusima.

Vozači na autocesti A3 Bregana-Lipovac kod odmorišta Ježevo kod Rugvice, iz smjera Zagreba, čekali su gotovo dva sata u koloni jer se kamion izvrtio na cesti. Zbog prepriječenog teretnog vozila bio je i obustavljen promet između čvorova Rugvica i Ivanić Grad, u smjeru istoka.

Vozač kamiona bio je zaprepašten stanjem na autocesti.

foto: 24sata/Snimio čitatelj

– Nazvao me moj vozač i rekao mi da je kaos na cesti, da je sklisko i da nije dobra situacija. Ubrzo je nastao još veći kaos jer se kamion izvrtio i okrenulo ga je u suprotnu stranu. Samo je sreća da nitko nije ozlijeđen. Na cesti se stvara tanki sloj leda zbog ledene kiše, a cesta uopće nije posuta solju, a kako saznajem, niti s otopinom kalcijevog klorida. Sramota i užas – ispričao nam je čitatelj čiji se vozač kamiona našao na toj dionici.

Na teren je rano ujutro krenuo i Goran, pa gotovo dva sata sjedio u automobilu i čekao u koloni promatrajući kaos oko sebe.

– Oko 6.20 sam došao do odmorišta Ježevo, krenuo sam na teren, i zapeo u ogromnoj koloni. Užasno je sklisko, ledena kiša pada i kamion se izvrtio na cesti i popriječio put ostalima.  Hvala Bogu, nitko nije ozlijeđen, a tek nakon gotovo dva sata su ga uspjeli maknuti.  Ni dalje situacija nije ništa bolje, nemam riječi za ovaj kaos – rekao nam je.

FOTOGALERIJA KAOS NA CESTI:

foto: 24sata/Snimio čitatelj

Ništa bolja situacija nije niti na drugoj strani Hrvatske. Vozači su nemoćni, a pod velikim stresom su posebno vozači školskih autobusa koji prevoze djecu i brinu da sretno stignu do svog odredišta.

Školski bus upao u jarak u Sređanima…

Školarci iz Sređana u općini Dežanovac u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u petak nisu stigli do škole.

foto: 24sata/Snimio čitatelj

– Krenuli smo u školu, no prilikom skretanja na raskrižju autobus je proklizao i zapeo u jarku u debelom snijegu. Nitko od nas nije ozlijeđen, niti vozač. Kako nije bilo drugog autobusa da nas odveze na nastavu, iz škole su nam rekli da zovemo roditelje i da idemo doma pa danas kod nas nema nastave – ispričao nam je školarac.

…kao i školski bus u Otoku kod Vinkovaca

Ista situacija dogodila se i u Otoku kod Vinkovaca gdje su čak i djelatnici Hrvatske vojske, koji su u tom trenu išli na posao, stali i pokušali pomoći izvući autobus.

foto: 24sata/Snimio čitatelj

– Oko 6.30 sati Poletov školski autobus se okretao, ali je zbog snijega završio u kanalu. Nije više mogao nikuda, ni naprijed ni nazad. Bio je prazan, nije bilo djece u njemu, policija je zaustavila promet za kamione i autobuse. Tom dionicom prolazi i Hrvatska vojska na posao, pa su stali i pokušali izgurati autobus, ali evo, nakon dva sata i dalje bezuspješno – ispričao nam je čitatelj.

HAC: Redovito posipavamo ceste

Iz Hrvatskih autocesta na naš upit demantiraju da se autoceste ne posipaju solju niti otopinom natrijevog i kalcijevog klorida.

– U zadnja 24 sata na autocestama pod nadležnošću HAC-a (A1, A3, A4, A5, A6, A7, A10 i A11) vladale su vrlo nepovoljne vremenske prilike – snijeg i nakon snijega ledena kiša. Za vrijeme istih niti u jednom trenutku nije došlo do ugroženosti korisnika autoceste, prouzrokovanih zbog lošeg održavanja autoceste – ističu iz HAC-a te nastavljaju:

– Vezano za konkretno autocestu A3 Bregana – Lipovac, u zadnja 24 sata za predmetnu dionicu utrošeno je 718 tona NaCl-a i 7,04 tone CaCl2. Na predmetnoj dionici, kao i na svim ostalim dionicama promet se odvija u skladu s vremenskim uvjetima, pravilima struke, važećim zakonima i propisima – kažu nam.

Naglašavaju kako soli imaju dosta.

– S obzirom na veliku i očekivanu potrošnju soli tijekom mjeseca veljače (cca 30 000 tona) i dodatna ograničenja u prometu, količine posipala su dostatne. Posipala se konstantno isporučuju sukladno važećem ugovoru između HAC-a i dobavljača i to dinamikom koju uvjetuju vremenski uvjeti i time pokrivamo sve potrebe. Na svim cestovnim pravcima pod nadležnošću Hrvatskih autocesta d.o.o., sukladno vremenskim uvjetima, vrši se tretiranje kolnika NaCl-om CaCl2-om -kažu nam te apeliraju na vozače da provjere stanje na cestama prije polaska na put, kao i da ne kreću bez adekvatne zimske opreme.

– Jedno vozilo bez zimske opreme na autocesti ugrožava i značajno usporava promet i djelovanje zimske službe – zaključuju iz HAC-a.

24sata.hr