Home Gospodarstvo Počele pripreme za izgradnju 1,6 milijardi eura vrijedne reverzibilne hidroelektrane i vjetroparka...

Počele pripreme za izgradnju 1,6 milijardi eura vrijedne reverzibilne hidroelektrane i vjetroparka na Buškom jezeru

SHARE

Na sjeveroistočnoj strani Kamešnice, kod prijevoja Široka Draga na samom graničnom prostoru općina Livno i Tomislavgrad, počeli su istražni radovi za planiranu izgradnju reverzibilne hidroelektrane velike snage „RHE Široka Draga“  i vjetroelektrane „VE Široka Draga“

Ugovor o partnerstvu o izgradnji i početku istražnih radova potrebnih za izgradnju potpisan je u Livnu krajem oktobra prošle godine.

IMRES smart greenergy d.o.o. iz Livna i Enprode iz Istanbula obavezale su se tada da će zajednički raditi na ovom projektu. Prema ugovoru, firma iz Istanbula će projektirati i finansirati projekat  do izgradnje vjetroparka na Kamešnici odnosno snositi sve troškove njegove pripreme a kompanija iz Livna obavezala se da će koordinirati istražne radove i pribavljati potrebna odobrenja.

Ukupna ulaganja procjenjuju se na 1,6 milijardi eura.

Konkretni pripremni radovi na Kamešnici već su započeli. Hrvatski mediji prenijeli su da je na projektu angažovano 12 osoba, ne računajući zaposlenike kompanija koje pružaju usluge.

Podsjetimo, prilikom potpisivanja ugovora najavljeno je da će kapacitet reverzibilne hidroelektrane imati instaliranu snagu kapaciteta 1120 megawata. Navedeno je da bi to bila najveća takva reverzibilna hidroelektana u jugoistočnoj Europi i služila bi za balansiranje mreže električnog napona za taj dio Evrope, pa i za cijelu Evropu. Hidro-potencijal za rad ove RHE je akumulacijsko jezero Buško Blato.

U realizaciji ovog projekta bi bilo zaposleno do 3000 ljudi, a nakon završetka projekta posao bi dobilo 50-ak visokoobrazovanih osoba s tehničkim smjerovima. Gradnja bi trebala trajati između 3-5 godina.

VE “Široka Draga” imala bi 16 vjetroturbina pojedinačne snage 4,3 megavata pa bi taj vjetropark imao instaliranu snagu 68,8 megavata.

Yüksel GÜLER, predsjednik uprave firme Enprode iz Istanbula kazao je ranije da je lokacija koju su za projekat odabrali jedinstvena i predstavlja ogroman potencijal za proizvodnju električne energije za kojom je velika potražnja u susjednim državama.

BiznisInfo