Home Društvo Ožujak – luđak: Vakula otkriva kakvo nas vrijeme očekuje ovaj mjesec

Ožujak – luđak: Vakula otkriva kakvo nas vrijeme očekuje ovaj mjesec

SHARE

Najhladniji dio ovogodišnje zime, a vjerojatno i ove godine, već je tijekom vikenda završio na Jadranu i većini područja uz njega, a sljedećih će dana i u sjevernijim krajevima, kaže meteorolog Zoran Vakula u novoj prognozi. Vakula najavljuje kako će se nevolje s poledicom zadržati u dijelu unutrašnjosti tijekom noći i jutara, a nekima počinju nevolje zbog topljenja snijega, porasta vodostaja, južine…

Unatoč zatopljenju, srednja najviša temperatura zraka posljednjih dana, ne samo tjedan, nego čak i 16 dana, među najnižima je u povijesti mjerenja ovog dijela godine, a ponegdje čak i rekordno niska, kao primjerice na postaji Zagreb Maksimir. Vakula također ističe kako se ove godine prvi put dogodilo da je srednja najviša temperatura zraka u razdoblju od 17. veljače do 4. ožujka manja od 0 °C.

Sljedeći će dani pridonijeti porastu srednje najviše temperature razdoblja od 17. veljače iznad 0 °C, ali će još i u prvoj polovini tjedna biti relativno hladno. A od petka će vrlo vjerojatno biti iznadprosječno toplo, uz temperaturu zraka i u većini kopnene Hrvatske višu od 10 °C, što nije bilo još od početka veljače. Pritom će se nastaviti promjenljivo vrijeme, uz čestu povremenu kišu, koja će dodatno pridonositi porastu vodostaja zbog topljenja snijega. Neke aktivnosti u cilju ublažavanja nevolja već su se poduzele, a sljedećih će dana jamačno još mnogobrojnije, od kojih bi poljoprivrednici neke mogli i sami. Premda su i u ožujku, koji nije bez razloga u narodu poznat i kao “ožujak – luđak”, i “ožujak – lažac”, moguća kojekakva iznenađenja, prema trenutačnim dugoročnijim prognozama povećana je vjerojatnost da će srednja mjesečna temperatura ožujka u većini Hrvatske biti oko prosječnih vrijednosti.

To uključuje i povremena toplija razdoblja, od kojih prvo diljem Hrvatske od sljedećega petka i tjedna nakon njega, a i hladnija razdoblja, koje je trenutačno najvjerojatnije u drugoj polovini mjeseca. “Prema većini modela koji izračunavaju prognoze za više mjeseci i sezona unaprijed – velika odstupanja od srednje sezonske temperature u većini su Hrvatske malo vjerojatna. No, to ne znači da se neće povremeno dogoditi neka iznimno topla i hladna razdoblja, koja na kraju, kad se sve zbroji, oduzme i podijeli – daju srednju vrijednost. Uostalom, i posljednjih smo mjeseci imali slične pojave i na ekstreme, koji postaju sve češći i žešći, valja nam se prilagoditi. Kao i na mnogo toga u svakodnevnom životu, prepunom različitih ekstrema, kojekakvih karikatura, pa i meteoroloških…”, navodi Vakula, a prenosi Večernji list.

Pogled.ba