Home Politika PROSVJED GENERALA Vojnom učilištu HVa poželjen je jugoslaven Dejan Jović, a nisu...

PROSVJED GENERALA Vojnom učilištu HVa poželjen je jugoslaven Dejan Jović, a nisu Tuđmanovi ratni generali

SHARE

Prije nekoliko dana je u Zagrebu se okupilo društva marginaliziranih generala Hrvatske vojske, sve redom ratnih zapovjednika iz Domovinskog rata, nezadovoljnih statusom nekad najbližih Tuđmanovih suradnika.


Sastanak je prozvan neformalnom koordinacijom umirovljenih generala, o čemu portal Mega media piše:

“Teme koordinacije bile su: status  umirovljenih generala, časnika, dočasnika, vojnika, branitelja u hrvatskom društvu danas. Druga tema bila je nacionalni interesi Republike Hrvatske i njihova realizacija.

Treća tema bila je vrednovanje zasluga branitelja, kontinuiranim marginaliziranjima umirovljenih generala, kompromitiranjem digniteta pojedinaca, kao Tuđmanovih suradnika.

Cilj okupljanja marginaliziranih Tuđmanovih generala bio je očuvanje stečevina Domovinskog rata, kroz iznalaženje mogućnosti političkog, javnog  djelovanja i povratak u aktivno sudjelovanje, kojim bi osigurali edukaciju o vrijednostima Domovinskog rata.

Za generale je neprihvatljivo  da danas na Hrvatskom vojnom učilištu dr. Franjo Tuđman  mladim kadetima Hrvatske vojske, predavanje iz povijesti drži prof. Tvrtko Jakovina i Dean Jović.

Generalima je neprihvatljiva izjava Kolinde Grabar Kitarović: “Marginalne skupine uvjerene su da brane nacionalne interese, a zapravo čine štetu Hrvatskoj.”

Prethodno na Trgu Josipa Bana Jelačića okupila se grupa branitelja, udovice poginulih branitelja koju je predvodio Željko Sačić, pozivajući predsjednicu da otkaže posjet  predsjedniku Srbije Vučiću.

Danas 2018. godine , tri godine nakon što je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obećala povratak generala u sustav Hrvatske vojske, obećanje nije ispunila, ističu umirovljeni generali. Konstatirano je da će marginalizirani, umirovljeni genarali iznaći model rehabilitacije i pridonijeti daljnjem razvoju hrvatske države.

Druženje kod Vinka

Nakon službenog dijela sastanka generali su nastavili druženje u restoranu ”Vinko” u Zagrebu. U opuštenoj atmosferi raspravljalo se o Zaključku Povjerenstva za suočavanjem s prošlošću. Posebno se raspravljalo o nezakonitim procesuiranjima hrvatskih časnika od strane DORH-a, kojim je pakiranja provodio Mladen Bajić, po naputku Stjepana Mesića, Ive Josipovića i Vesne Pusić.

Sudski postupak i zatvaranje Željka Sačića, koji je okončan oslobađajućom prvostupanjskom  presudom uz naknadu, kao obeštećenje od 75.000 kuna, govori o stanju pravosuđa u Republici Hrvatskoj i odnosu prema najodlikovanijim časnicima MUP-a.

Brigadni general Zdenko Lučić ukazao je na primjer kojim mu je Mladen Bajić pakirao sudski process, u kojem je presudu donijela sutkinja Općinskog suda Makarska, Suzana Alač, bez položenog pravosudnog ispita.

U raspravi bilo je niz primjera marginaliziranja suradnika dr. Franje Tuđmana. General Markica Rebić, svojim izlaganjem pojasnio je, zašto su se događali takvi primjeri, kojima se diskreditiralo, marginaliziralo, klevetalo Tuđmana i njegove suradnike.

Ante Gugić, dugogodišnji načelnik sigurnosno informativne službe, pojasnio je zašto su danas na Hrvatskom vojnom učilištu Dr. Franjo Tuđman prihvatljiviji Dean Jović i Tvrtko Jakovina od Markice Rebića i njega osobno, kao predavača.

Bojnik Mario Šimović, zapovjednik najelitnije postrojbe Hrvatske vojske u ratu, povodom posjeta Stjepana Mesića Hrvatskom Vojnom učilištu, 2006. godine dobio je zapovijed da napusti Vojno učilište dr. Franjo Tuđman, jer je prijetnja sigurnosti predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću, nakon čega je sa 37 godina umirovljen i marginaliziran.

Jure Marušić kao načelnik sedme uprave na sličan način je marginaliziran od stane Vesne Pusić,ministrice vanjskih poslova.

Generali zagrebačke  koordinacije suglasni su da su na prošlim izborima dali svoj doprinos u kampanji, za pobjedu Kolinde Grabar Kitarović za predsjednicu Republike Hrvatske.

Konstatirano je da vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar Kitarović nije ispunila svoje obećanje prema marginaliziranim generalima, časnicima i dočasnicima, koji su žrtve politike Stjepana Mesića, Ive Josipovića i Kolinde Grabar Kitarević.