Home Društvo Čović: Važno je da se Hrvati očuvaju kao konstitutivan narod u BiH

Čović: Važno je da se Hrvati očuvaju kao konstitutivan narod u BiH

SHARE

Predsjedatelj Predsjedništva BiH akademik Dragan Čović održao je danas predavanje „Hrvati Bosne i Hercegovine: nositelji europskih vrijednosti“ u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, u organizaciji te matice.

Neke od tema kojih se Čović dotaknuo u izlaganju su položaj Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH, Izborni zakon u BiH, te euroatlantski put Bosne i Hercegovine, ali i sigurnost države, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Na početku izlaganja kazao je kako je važno da se Hrvati očuvaju kao konstitutivan narod u BiH, te da, iako najmalobrojniji, budu predvodnici svih pozitivnih procesa u BiH.

Osvrnuo se i na rad Hrvatskog narodnog sabora u BiH, čije je osnivanje imalo za cilj pokušaj političkog ujedinjenja hrvatskog naroda u BiH. Kada su u pitanju euroatlantske integracije, istaknuo je kako su mnoge prepreke na tom putu već uklonjene, te kako je prema BiH poslana snažna poruka da je Hrvatska iskren prijatelj na tom putu, što je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović na nedavnoj trilaterali ponovno potvrdila.

Govoreći o jednakopravnosti Hrvata u BiH, izrazio je uvjerenost da su mnogo bliže ostvarenju formalno-pravno takvog cilja nego što su bili u posljednjih 20 godina, odnosno da su u političkom životu legitimnog predstavljanja, Hrvati vratili snagu koji su bili izgubili.

Još je istaknuo i potrebu reforme pravosuđa na putu BiH prema europskim integracijama utvrdivši kako je pravosuđe još ovisno od unutarnjeg političkog života u zemlji, ali i izvan BiH, prenosi Večernji list BiH.