Home Nekategorizirano Neće se moći ‘doživotno’ biti na listi zavoda za zapošljavanje u FBiH

Neće se moći ‘doživotno’ biti na listi zavoda za zapošljavanje u FBiH

SHARE

Na inicijativu Ekonomsko-socijalnog vijeća za područje Sarajevske županije, Vlada Federacije BiH mogla bi uskoro donijeti zakon po kojem bi nezaposlene osobe, koje se godinama vode na zavodu za zapošljavanje mogle izgubiti prava koja im sada pripadaju, kao što je obvezno socijalno i zdravstveno osiguranje, piše Večernji list BiH.

Stanje u BiH i trendovi
Prema tvrdnjama predsjedateljice Ekonomsko-socijalnoga vijeća i ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Sarajevske županije Amele Dautbegović, “novim bi zakonom trebalo biti osigurano da ljudi ne mogu biti na evidencijama nezaposlenih do kraja života i odbijati poslove, a istodobno raditi na crno”. Predsjednik Udruge poslodavaca za prostor spomenute županije Safudin Čengić kazao je kako su pripremili određene prijedloge na nacrt zakona od kojih je najvažniji da Služba za zapošljavanje bude posrednik u zapošljavanju između nezaposlenih i poslodavaca, a ne socijalna služba. On smatra kako bi u evidencijama nezaposlenih trebali biti samo oni koji aktivno traže posao i spremni su na dokvalifikaciju i prekvalifikaciju kako bi došli do istoga. U međuvremenu je Udruga poslodavaca FBiH pokrenula, strahujući od nedostatka kvalificirane i mlade radne snage, koja će biti sve izraženija, dijelom zbog lošeg obrazovanja i stalnog i sve većeg iseljavanja, pilot-projekt tzv. dvojnog obrazovanja.

Dvojni model stručnog obrazovanja, kako tvrde poslodavci, sustav je edukacije koji, primjerice u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, bilježi već godinama pozitivne trendove i u kojem učenici stručnih škola pohađaju dio nastave redovito u školi, dok ostatak vremena provode na stručnoj praksi koja se odvija u različitim kompanijama. “Učenje kroz rad” je organizirani postupak tijekom kojeg učenici, pod rukovodstvom i nadzorom u realnom radnom okruženju kod poslodavaca, stječu kompetencije nužne za učinkovit i produktivan rad u određenom zanimanju.

Educiranje osoblja
– Principi dvojnog obrazovanja su jednaki uvjeti za sve, usklađenost s potrebama poslodavaca i tržišta rada, pristup različitim područjima rada u okviru iste razine obrazovanja i k višim razinama obrazovanja, sloboda izbora zanimanja te partnerstvo između svih relevantnih institucija – tvrde poslodavci. Razgovori o mogućnosti uvođenja ovakvog sustava obrazovanja već su pokrenuti u nekim gradovima i općinama u Federaciji BiH, ali će do njegova oživljavanja na terenu trebati potrošiti izvjesno vrijeme i novac na uspostavu specijaliziranih ureda i šaltera, edukaciju trenera, opremanje kabineta prema vrsti obuke gdje će učenici moći steći određena praktična znanja za buduće radno mjesto. Prvenstveno je planirana edukacija trenera za model dvojnog obrazovanja, kao i edukacija nastavnika praktične obuke. – Ako prijava na ovaj projekt bude prihvaćena, isti bi trajao 12 mjeseci i trebao bi pokazati kako se na brz i učinkovit način može osigurati funkcioniranje dvojnog obrazovanja.