Home Društvo Zagreb u Top 20 gradova po potrošnji ecstasyja i amfetamina

Zagreb u Top 20 gradova po potrošnji ecstasyja i amfetamina

SHARE

Europski centar za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) objavio je ovaj tjedan rezultate dosad najopsežnije analize otpadnih voda na prisutnost opojnih droga koja je prije godinu dana izvedena u 56 europskih gradova iz 19 europskih zemalja.

Analiza koja se provodi još od 2011. godine podrazumijevanje testiranje otpadnih voda u velikim gradovima na tragove četiri vrste droga – kokaina, amfetamina, metamfetamina i MDMA (ecstasy). Analiza se bazira na činjenici da većina kemijskih tvari koje uđu u ljudsko tijelo završi u istom sastavu ili pak kao kombinacija metabolita u našem urinu i fekalijama, što bi značilo naposljetku i u otpadnim vodama, piše Novi list.

Najnoviji podaci pokazuju da se na području Zagreba – jedinog testiranog grada u Hrvatskoj – dnevno “potroši” 216.3 miligrama kokaina na 1.000 stanovnika, što predstavlja povećanje u odnosu na prethodnu godinu.

MDMA-a i amfetamini i dalje su popularne droge među Zagrepčanima. Dnevno se konzumira 56.3 miligrama amfetamina, odnosno 32.6 miligrama ecstasyja na tisuću stanovnika.

Zagreb se nalazi na sredini ljestvice od 56 analiziranih europskih gradova i daleko je od Barcelone, Züricha, Geneve, Bristola i, zanimljivo, švicarskog gradića St. Gallen Hofena koji prednjače po izmjerenim količinama kokaina, ali hrvatska metropola među prvih je dvadesetak gradova kad je riječ o amfetaminima i ecstasyju.

Kako je analiza provođena sedam dana u tjednu, izmjerene količine kokaina i ecstasyja očekivano bi se povećale u danima vikenda, dok je zlouporaba amfetamina očito ravnomjerno „raspoređena“ u svim danima tjedna.

Analizu u sklopu europske mreže tzv. SCORE grupe za Zagreb već godinama provodi Institut Ruđer Bošković, prenosi Novi list.