Home Zanimljivosti DA NE POVJERUJEŠ Nije znala da je trudna: Splićanka došla zbog bolova...

DA NE POVJERUJEŠ Nije znala da je trudna: Splićanka došla zbog bolova u leđima, a završila u rađaonici!

SHARE

Kad je žena u 30-im godinama nedavno došla u splitsku bolnicu na Križinama i požalila se na snažne bolove u predjelu leđa i bubrega, dežurni liječnici su pomislili kako ima bubrežne kolike (grčevite bolove) i poslali je na UZV pregled. Liječnik koji je obavio taj UZV pregled ostao je zapanjen.
Naime, nije ni u snu mogao očekivati da je žena, koja se žalila na bol u leđima i u predjelu bubrega – u stvari trudna, odnosno da je porod jako blizu, zbog čega se ova priča može svrstati u skupinu “da čovjek ne povjeruje”, svojstvenu nekim društvima u kojima je odlazak liječniku rijetkost.
Dežurnom liječniku nije preostalo ništa drugo nego uputiti šokiranu ženu na ginekologiju, gdje se uskoro i porodila. Zaista je nevjerojatno kako tijekom svih devet mjeseci trudnoće žena nije znala da je trudna.
No, kako doznajemo od osobe koja radi na Klinici za ženske bolesti i porode (ginekologija) KBC-a Split, a koja je željela ostati anonimna, ovakvi i slični slučajevi i nisu toliko rijetki! Prema našem izvoru, barem jednom u dva mjeseca na Ginekologiju dođe žena koja je trudna, a da to uopće nije ni znala.
Tako je nedavno na Ginekologiju došla gojaznija žena koja se žalila na bolove i molila da je pregledaju. Liječnici su, naravno, obavili pregled UZV-om i tijekom pregleda ustanovili da je i ona trudna. Štoviše, ustanovili su i da ima iscjedak smeđe boje neugodnog mirisa, poznatiji u ginekologiji kao mekonij, tj. prva stolica djeteta koje samo što se nije rodilo. Pacijentica nije mogla doći sebi od iznenađenja te je nakon pregleda završila u rađaoni, gdje je nakon nekoliko sati rodila zdravo dijete.

Nema objašnjenja

Znamo li simptome trudnoće (debljanje, mučnina, neprospavane noći…), logično se postavlja pitanje kako naše “junakinje” nisu znale da su trudne?
– To ih i ja pitam kada dođu kod mene na pregled i tek tada utvrde da su trudne. Dobro, u ranoj trudnoći još i mogu razumjeti da žena ne mora znati da je trudna, ali u kasnijem stadiju trudnoće to ni meni nije jasno! Kako ne mogu osjetiti živo dijete u svojoj utrobi, pogotovo ako su već imale iskustva u prijašnjoj trudnoći. Dijete staro 20 tjedana trebalo bi se micati u majčinoj utrobi i ona bi to micanje morala jasno osjetiti, a uz to bi se morala i nadebljati – kazuje poznati splitski ginekolog dr. Robert Vulić.
U svojoj bogatoj praksi dr. Vulić je imao nekoliko slučajeva kada žena nije znala da je u “drugom stanju”.
– Biološke varijacije u kasnijoj trudnoći, koje se odnose na veličinu djeteta, iznose plus ili minus tri tjedna, a do tada dva tjedna. To znači da u onom trenutku kada određujem koliko dugo traje trudnoća u tome mogu “pogriješiti” do tri tjedna. Evo, sada upravo imam ženu u 30. tjednu trudnoće koja nije znala da je trudna. I meni to nije bilo jasno kako nije znala da je trudna i kako nije osjetila pomicanje djeteta, kazuje dr. Vulić.

Obvezatni pregledi

Osim ovog slučaja, imao je slučaj žene koja je ponovno ostala trudna dok je dojila prvo dijete.
– Ona je ostala trudna dok je dojila svoje prvo dijete i isto tako nije znala da je trudna, jer je mislila da tijekom dojenja ne može ostati trudna, što je pogrešno, kazuje dr. Vulić.
Iako mnogi smatraju da se ovakvi slučajevi događaju ženama koje su slabijeg obrazovanja ili u nezavidnim socijalnim uvjetima, to prema mišljenju dr. Vulića ne mora biti slučaj. – Nisu to marginalizirani socijalni slučajevi. Iako ima i takvih slučajeva, ima među njima žena koje normalno rade, školuju se, vode normalne živote. Recimo, mnoge od njih ostanu iznenađene kada im kažemo da su trudne jer imaju urednu mjesečnicu. No, ne radi se tu o mjesečnici, već o krvarenju, koje one ne znaju prepoznati kao krvarenje. Zato su potrebni redoviti ginekološki pregledi i svaka žena mora, ako osjeti bilo kakve promjene u i na svom tijelu, posjetiti liječnika, kako bi utvrdila o čemu se točno radi, preporuka je dr. Vulića.

Slobodna Dalmacija