Home Crna kronika HVALEVRIJEDAN POTHVAT HRVATSKIH LIJEČNIKA Spasili život mladiću nakon strašnog samoranjavanja

HVALEVRIJEDAN POTHVAT HRVATSKIH LIJEČNIKA Spasili život mladiću nakon strašnog samoranjavanja

SHARE

I liječnici iz puno većih zdravstvenih središta dive se liječnicima iz Opće županijske bolnice koji su napravili pravi pothvat spasivši život 32-godišnjeg mladića iz Lipovca koji si je prije 12 dana nožem razrezao trbuh i izvadio crijeva, piše Glas Slavonije.

U vinkovačkoj bolnici kažu da je mladić, kojemu je, inače, dijagnosticirana epilepsija i shizofrenija, vozilom Hitne pomoći dovezen oko 10 sati ujutro te je odmah reanimiran i prebačen u operacijsku dvoranu. Na operacijskom stolu liječnici su utvrdili da je pacijent prorezao trbušnu šupljinu od pupka do stidne kosti te kroz otvor iščupao kompletno tanko crijevo, čija duljina doseže i šest metara.

– Tijekom operacije u trbušnoj šupljini pronašli samo samo tri do četiri centimetra dvanaesnika i ostatka tankog crijeva, a debelo je crijevo zbog čupanja tankog bilo oštećeno na 20-ak mjesta. Cijelo vrijeme tijekom i nakon zahvata pacijent je bio stabilan, a to što nije iskrvario do dolaska u bolnicu može se pripisati jedino sreći, jer je pacijent čupajući tanko crijevo oštetio samo krvne žile manjeg promjera, a velike su ostale netaknute – objasnila je dr. Marija Švagelj, abdominalna kirurginja u vinkovačkoj bolnici, koja je, uz kirurge dr. Davora Šimundića i dr. Davora Rajića te anesteziologinju dr. Tatjanu Čičak, toga jutra spasila mladićev život.

Dodaje da, s obzirom na to da je debelo crijevo popucalo na toliko mjesta, liječničkom timu nije preostalo drugo nego da ga ukloni i tako spasi život nesretnom mladiću.

Neposredno nakon zahvata mladić je zbrinut na Jedinici intenzivnog liječenja, a prije tri dana premješten je na Odjel za kirurgiju te je pri svijesti.

Njegovo daljnje liječenje uključuje transplantaciju crijeva i psihijatrijsku pomoć pa je vinkovačka bolnica u kontaktu s KBC-om Zagreb i KB-om Merkur.

Teška životna priča

Majka nesretnog mladića, kroz suze i još u šoku, kaže kako se nesreća dogodila oko 7 sati, kada su ona i mladićev brat još spavali, ali ih je probudila buka i vika.

– Izrezao se po trbuhu ispred kuće i plačući se uputio prema svojoj sobi na katu i dozivao mene da zovem Hitnu pomoć. Bila sam u šoku i vikala sam plačući: ‘Što si to učinio?!’ Uto je iz svoje sobe izišao i drugi sin pa smo pozvali Hitnu, a ubrzo je došla i policija. Nisu ga mogli nosilima iznijeti, nego su ga stavili u tri deke i tako ga odnijeli do vozila Hitne, jer on je dosta krupan. Liječnik, koji je bio i moj liječnik, dr. Rajić iz vinkovačke bolnice, telefonom mi je rekao kako su ozljede strašne i da će ga vjerojatno prevesti u neku zagrebačku bolnicu, ali, evo, još je u vinkovačkoj – priča još pod dojmom tragedije majka, koju život baš nije mazio – bili su u progonstvu sedam godina, a prije dvije godine umro joj je suprug. Prima socijalnu pomoć od 1250 kuna i od toga žive, uz povremene poslove koje drugi sin nađe u selu.

– Do sada nikada nije napravio nešto ovako strašno. Jedino kada odluči ne piti lijekove, razgovarao bi sam sa sobom, plakao bi ili bi nešto nerazgovjetno mrmljao. Trebao je primiti nekakvu injekciju, ali je odbio ići liječniku. Nekada ga upute na Psihijatriju, ali ga tamo drže 10 – 15 dana i puste kući. Da je ozbiljnije liječen, možda se ovo ne bi dogodilo – kaže brat nesretnog mladića, piše Glas Slavonije.