Home Društvo SLIJEDI NOVI KIŠNI TJEDAN BiH u opasnosti od poplava, najavljeno više kišnih...

SLIJEDI NOVI KIŠNI TJEDAN BiH u opasnosti od poplava, najavljeno više kišnih dana

SHARE

Nažalost, ovu zemlju već odavno ne mimoilaze crne stvari, tako i ovih dana stručnjaci upozoravaju na opasnost od poplava. Jedan od najjačih svjetskih meteoroloških instituta AccuWeather objavio je kako će područja od Alpa do Balkana biti u velikoj opasnosti od poplava.

– Dok je u većem dijelu zime zabilježena ispodprosječna količina kiše i snijega na Balkanu, krajem zime očekuje se pojava oluja i obilnih kiša koje će se nastaviti i u proljetnim mjesecima. Opasnosti od poplava pridonijet će i otapanje snijega u gorskim krajevima.

Razdoblja s obilnom kišom mogla bi se u ovim područjima zadržavati i po više uzastopnih dana – prognozira AccuWeather.

U prvim danima ožujka kišni dani potvrđuju najave, a jedina sreća je da još nije došlo do poplava, premda je pitanje dana, ako se prognoze meteorologa potvrde, gdje će prvo eskalirati. U dijelovima BiH situaciji ne pomaže činjenica da se otapa snježni pokrivač koji i dalje uzrokuje velike štete. Tako se u Cazinu urušio krov na objektu koji jedna velika domaća mljekara koristi kao otkupnu stanicu. Situacija u USŽ-u je takva da je, primjerice, u Bihaću vodu za piće potrebno prokuhavati.

U tamošnjoj Upravi civilne zaštite tvrde da pomno motre situaciju. U Hercegovini, pak, u Buni kod Mostara, rijeka se izlila na cestu. Vodostaj je narastao do skoro 3 metra, a redovita mjera obrane od poplava na rijeci Buni je kad vodostaj rijeke naraste na 265 cm.

U Službi civilne zaštite FBiH ističu da pomno prate situaciju.

– Mnogo pouka izvukli smo iz poplava 2014. godine, ali ne možemo ih spriječiti. Obvezni smo pri svakoj prirodnoj katastrofi biti spremni pomoći ljudima koji su u nesreći.

Maksimalno smo angažirani na osposobljavanju i opremanju svojih ljudi – riječi su koje je ovih dana izrekao Fahrudin Solak, prvi čovjek Službe. Komunikacija između vodstva Civilne zaštite i Federalnog hidrometeorološkog zavoda je stalna.

U predstojećim danima, kako stvari stoje, mnogi pogledi će biti uprti prema nebu.