Home Gospodarstvo Prva vjetroelektrana u BiH u srijedu će biti puštena u rad, proizvodit...

Prva vjetroelektrana u BiH u srijedu će biti puštena u rad, proizvodit će struju za 27.500 kućanstava

SHARE
U srijedu, 14. ožujka u rad će biti puštena vjetroelektrana Mesihovina, prva vjetroleketrana u Bosni i Hercegovini i jedna od najvećih vjetroelektrana na prostoru jugoistočne Europe.

– Smještena je u centralnom dijelu Općine Tomislavgrad, ima 22 vjetroagregata ukupno instalirane snage 50,6 MW i godišnje proizvodnje od oko 165,17 GWh. Uz prosječnu potrošnju kućanstva od 6000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 kućanstava – kazao je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja.

Podsjetio je da Elektroprivreda HZ HB 2004. godine pokrenula projekt “Analiza mogućnosti korištenja energije vjetra u proizvodnji električne energije u BiH” u okviru kojega su vršena mjerenja jačine vjetra na deset lokacija, od kojih su kao perspektivne odabrane tri, a prioritet je dan vjetroelektrani Mesihovina.

Ukupna vrijednost investicije je oko 82 milijuna eura od čega se najveći dio, 72 milijuna eura, odnosi na kredit Njemačke državne banke za razvoj (KfW), dodao je Gilja.

Prema njegovim riječima, Elektroprivreda HZ HB jedino je elektroprivredno poduzeće u BiH koje proizvodi električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora.

Gilja je najavio početak izgradnje hidroelektrane Vrilo, koja se, također, nalazi u Općini Tomislavgrad. Radi se o investiciji od oko 90 milijuna eura, a polaganje kamena temeljca očekuje se ovoga ljeta.