Home Gospodarstvo VIDEO U rad puštena VE Mesihovina, prva vjetroelektrana u BiH

VIDEO U rad puštena VE Mesihovina, prva vjetroelektrana u BiH

SHARE

Svečano je u pogon prvu vjetroelektranu pustila predsjednica Zastupničkoga doma Parlamenta BiH, Borjana Krišto, a u svečanom dijelu otvaranja nazočnima se obratio i generalni direktor JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar, mr.sc. Marinko Gilja.

“Elektroprivreda HZHB prva je u BiH prešla s riječi u djelo i izgradila ovakav objekat na bazi korištenja obnovljivih izvora energije. Veseli me da je ovakav objekat izgrađen na prostoru HBŽ-a, koji uistinu ima ogroman prirodni potencijal za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. Krajem rujna 2010. godine stajala sam ovdje s mnogima od vas i položila kamen temeljac. Mnogi su tada govorilo da se radi o predizbornim potezima HDZ-a, kao što to i danas govore za prekategorizaciju graničnih prijelaza i neke zakone što predlažemo, a to su naši programski ciljevi”, kazala je Krišto.

“Kako bismo povećali svoju proizvodnju Elektroprivreda HZHB od postanka radi i gradi. U zadnjih par desetljeća to su HE Peć-Mlini i HE Mostarsko blato, a sve kako bi poboljšali kvalitet vlastite usluge. Vjetrolekrana Mesihovina je prvi ovakav objekat u Bosni i Hercegovini, a njenu izgradnju podržali su svi novoi vlasti”, kazao je direktor Gilja, prenosi Klix.ba.

Novoizgrađena vjetroelektrana proizvodni je objekt kojim će se povećati proizvodnja električne energije za 165,17 GWh godišnje što je 10 % od ukupne proizvodnje u energetskome sustavu toga poduzeća. Ima 22 vjetroagregata instalirane snage od 50,6 MW. Vrijednost je investicije oko 82 milijuna eura.

“Uz prosječnu potrošnju kućanstva od 6000 kilovat sati godišnje, VE Mesihovina može opskrbiti električnom energijom oko 27.500 kućanstava”, kazao je nedavno u intervjuu za Večernji list generalni direktor Elektroprivrede HZ HB Marinko Gilja.